Na hlavný obsah

Je to účelové rozhodnutie s jediným zámerom – ovládnuť RTVS, myslí si o pripravovanom zákone exministerka Hroncová

Nestotožňuje sa s viacerými krokmi ministerstva kultúry.

Je to účelové rozhodnutie s jediným zámerom – ovládnuť RTVS, myslí si o pripravovanom zákone exministerka Hroncová
Zľava ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) a exministerka kultúry Silvia Hroncová. Foto: SITA/Milan Illík, Diana Černák, koláž RTVS

Je to účelové rozhodnutie, je to politické rozhodnutie s jediným zámerom – ovládnuť RTVS, povedala k pripravovanému novému zákonu, ktorý ovplyvní fungovanie verejnoprávneho rozhlasu a televízie exministerka kultúry Silvia Hroncová.

Legislatívu vníma negatívne. Prekvapil ju ale aj vládny krok znížiť štátny príspevok pre telerozhlas. Pripomenula, že koaličné strany ešte vlani bojovali za jeho zvyšovanie.

Pozrite si celý rozhovor s bývalou ministerkou kultúry Silviou Hroncovou, s ktorou sa v relácii Aktuálne :24 rozprávala moderátorka Viktória Bellová:

Premiér Robert Fico (Smer-SD) na pondelkovej (22. 4.) tlačovej konferencii vyhlásil, že RTVS porušuje ľudské práva, keďže neinformuje občanov objektívne. Hroncová nič také nezaznamenala a dodala, že by bolo dobré, keby takéto výroky predseda vlády podložil aj konkrétnymi príkladmi.

„Myslím si, že RTVS sa skutočne snaží o to, aby bola vyvážená, aby bola verejnoprávna. Je dobré, že hovoríme o téme inštitúcií vo verejnom záujme, čo je verejnou službou. Ale je dôležité takéto zásadné vyjadrenia doplniť aj o konkrétne príklady,“ povedala Hroncová.

Hroncová sa nezhoduje s názormi aktuálnej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a vedením rezortu. Od svojho nástupu podľa nej urobili viacero kontroverzných krokov, aj keď na vládu zatiaľ predložili jediný legislatívny návrh, a to spomínaný nový zákon o RTVS.

Ďalšie návrhy pribúdajú v parlamente, a to formou poslaneckých pozmeňujúcich návrhov. Verejnosť sa o nich dozvedá až medzi prvým a druhým čítaním.

„Myslím si, že to nie je správne. Každá takáto legislatívna zmena by mala prechádzať odbornou diskusiou. Mala by prechádzať štandardným legislatívnym procesom. Myslím si, že toto je veľká chyba ministerstva,“ povedala exministerka v RTVS.

Rezort ďalej podľa nej rieši svoje kroky s kultúrnou obcou nedostatočne. Za neopodstatnené označila aj rušenie Kunsthalle. Šťastné nie sú podľa nej aj viaceré prijaté personálne zmeny, medzi nimi odvolanie riaditeľky Bibiany, s ktorou mala počas svojho pôsobenia dobré skúsenosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko