Na hlavný obsah

Umelecká obec sa postavila proti krokom ministerky kultúry Šimkovičovej. Spustila petíciu na jej odstúpenie

Umelci M. Šimkovičovú nevnímajú ako ministerku kultúry.

Umelecká obec sa postavila proti krokom ministerky kultúry Šimkovičovej. Spustila petíciu na jej odstúpenie
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Zlúčenie umeleckých fondov, spojenie Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou, navrhované legislatívne zmeny v múzeách a galériách, ale aj rozdelenie RTVS. To sú niektoré zo zámerov rezortu kultúry, pre ktoré čelí kritike umeleckej obce. Spustila preto petíciu na odstúpenie ministerky Martiny Šimkovičovej.

Kultúrne vojny a vytváranie rozporov medzi tradičným a súčasným umením. Predstavitelia kultúry v otvorenej výzve kritizujú aj spôsob komunikácie ministerky. „Odmietam progresívnu normalizáciu a moja ďalšia zásadná predstava o činnosti rezortu je návrat k normálnosti..!“ reagovala na sociálnej sieti ministerka kultúry.

„Nevnímame túto ministerku ako ministerku kultúry. Tým, že ona vyčlení niektoré skupiny ľudí mimo záujem, skupiny, ktoré nechcú nič len žiť v demokracii a realizovať sa, tak to je ostrakizácia tých ľudí,“ povedal dramatik a režisér a signatár výzvy Blaho Uhlár.

O petícii proti ministerke kultúry Martine Šimkovičovej zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

„Pani ministerka prišla na ministerstvo a na stole mala veľký materiál, ktorý jej pripravila kompetentná a zorientovaná Silvia Hroncová a mohla pokračovať v tých krokoch. Ona musí všetko rozložiť, aj to, čo ako-tak fungovalo. Toto všetko musí raz skončiť, Slovensko je európskou modernou krajinou a takou musí zostať aj s takým ministerstvom kultúry,“ uviedla zakladateľka a predsedníčka Správnej rady Via Cultura Magdaléna Vášáryová.

„Umenie často prezentuje aj tie umlčané hlasy, Hlasy ľudí, ktorí možno v tej dominantnej spoločnosti hlas nemajú,“ vyjadril sa vizuálny umelec a jeden zo signatárov výzvy András Cséfalvay.

„Pani ministerka to berie na vedomie a rešpektuje ich názor. Sme v demokracii a každý má právo na svoj názor, aj na spisovanie petície,“ informovalo Ministerstvo kultúry SR.

Signatári protestujú aj proti navrhovaným legislatívnym a personálnym zmenám a rozhodnutiam, ktoré robí ministerstvo bez verejnej diskusie alebo rokovaní s odborníkmi.

„Pani ministerka nechodí do médií, s nikým nekomunikuje, nahráva obskúrne videá a potom robí takéto bezdôvodné rozhodnutia. My sa to v podstate dozvedáme len z kuloárov a myslím, že tento spôsob výkonu moci a riadenia kultúry je veľmi nešťastný,“ povedala predsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová.

Koalícia ministerku podporuje

Martina Šimkovičová má v koalícii podporu. „Časť kultúrnej obce nebola nadšená touto nomináciou. Nemám žiadne informácie o tom, či premiér, alebo predseda strany, či koaliční partneri sa pridali k výzve a prestali stáť za ministerkou,“ uviedol prededa Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

„Zodpovednosť je na ministerke a ona si nesie plnú politickú aj osobnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia,“ dodal. Aj Premiér Robert Fico (Smer-SD) na Hodine otázok v parlamente podporil rozhodnutie ministerky zastaviť dotácie pre mimovládne organizácie s LGBTI zameraním.

„Ja rešpektujem rozhodnutie pani ministerky kultúry. My rešpektujeme sexuálne menšiny na Slovensku. Ďakujem pekne, pani ministerka, za váš postup,“ vyjadril podporu slovenský premiér.

Ministerstvo kultúry by malo reprezentovať vysokú mieru humanistického vnímania tolerancie, rešpektu a malo by aktívne podporovať všetky druhy umeleckého prejavu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko