Na hlavný obsah

Kampaň sa skončila, prichádza zúčtovanie: Podľa mimovládky prekročili limit financovania Korčok aj Pellegrini

Ak by kandidáti limit prekročili, hrozia im pokuty.

Kampaň sa skončila, prichádza zúčtovanie: Podľa mimovládky prekročili limit financovania  Korčok aj Pellegrini
Na snímke (zľava) prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: SITA/Milan Illík, Martin Medňanský, koláž RTVS

Prezidentských kandidátov čakajú ešte posledné povinnosti týkajúce sa kampane. V nasledujúcom období musia vydokladovať, koľko peňazí minuli a na akú propagáciu ich použili.

Koľko jednotliví kandidáti minuli, ešte nevieme úplne presne. Viacerí kandidáti ešte všetky veci nevyfakturovali. Organizácia Transparency International Slovensko (TIS) upozorňuje, že podľa ich odhadov mohli obaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, prekročiť 500-tisícový limit na kampaň.

„Máme silný predpoklad, že obidvaja kandidáti ten limit nedodržali. Myslíme si, že víťaz volieb pán Pellegrini ho prekročil výraznejším spôsobom,“ vyhlásil analytik TIS Ľuboš Kostelanský.

Neúspešný kandidát Ivan Korčok podľa Kostelanského limit už teraz akoby vyčerpal. K dispozícii má už len približne 25-tisíc eur. „Ešte tam nevidíme všetky veci, ktoré by tam mali byť. Chýba tam faktúra za mítingy, ktoré organizoval v priebehu druhého kola a nevidíme tam platby za bilbordy za mesiac apríl. Pretože časť kampane bola aj v mesiaci apríl,“ priblížil Kostelanský.

Doplnil aj ďalšie veci, ktoré Korčok zatiaľ nevyfakturoval. Pravdepodobne došlo k prekročeniu limitu o tisíce až desaťtisíce eur, dodal.

Pellegrini je na tom ešte horšie

Ešte horšia situácia je vraj v prípade víťaza volieb a budúceho prezidenta Petra Pellegriniho. „Zatiaľ má na transparentnom účte výdavky len vo výške 200-tisíc eur, čiže tá kampaň je veľmi nízko. V skutočnosti si myslíme, že jeho kampaň bola najväčšia. Doteraz napríklad nezaplatil ani jeden bilbord,“ vyhlásil Kostelanský.

TIS Pellegriniho bilbordovú kampaň odhaduje na približne 250-300-tisíc eur. „Už len vďaka tomuto výdavku by bol Pellegrini za finančným limitom,“ upozornil.

Ak by kandidáti prekročili limit financovania kampane, hrozia im pokuty. Podľa zákona musia zaplatiť dvojnásobok sumy, o ktorú limit prekročili.

Téme sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venovala redaktorka Nina Janešíková:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko