Na hlavný obsah

Nemecko na ceste k legalizácii potratov: Čo navrhuje komisia odborníkov?

Interrupcie sú v Nemecku stále všeobecne zakázané.

Nemecko na ceste k legalizácii potratov: Čo navrhuje komisia odborníkov?
Ilustračná snímka ultrazvuku tehotnej ženy. Foto: Unsplash

Nezákonnosť potratov na začiatku tehotenstva je v Nemecku neudržateľná. Zhodla sa na tom komisia odborníkov vymenovaná spolkovou vládou.

V Nemecku však nemožno očakávať rýchlu zmenu zákona. Kabinet kancelára Olafa Scholza chce správu komisie najprv vyhodnotiť a prediskutovať.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach na pondelkovej (15. 4.) tlačovej konferencii vyzval, aby sa diskusia viedla vo vecnej rovine a aby sa v tejto citlivej téme nezaujímali vyhrotené stanoviská.

Umelé prerušenie tehotenstva sa v Spolkovej republike stále všeobecne zakazuje. Za určitých podmienok však zostáva beztrestné.

Je to napríklad vtedy, ak sa žene pred zákrokom poskytne odborná rada, žena dostane tri dni na rozmyslenie a potrat podstúpi pred 12. týždňom tehotenstva.

Potrat je možný aj vtedy, ak tehotnej žene hrozí smrť alebo vážne zdravotné či psychické komplikácie. Prerušiť možno aj tehotenstvo, ktoré sa začalo v dôsledku znásilnenia.

Neudržateľnosť nezákonnosti interrupcií

V dnes predloženej správe sa výbor expertov zhodol na tom, že možnosť ukončiť tehotenstvo pred 12. týždňom by mala byť legálna.

„Nezákonnosť interrupcie v tomto ranom štádiu tehotenstva je neudržateľná,“ uviedla členka komisie Liane Wörnerová. „Zákonodarcovia by mali konať a legalizovať potraty pred 12. týždňom tehotenstva,“ povedala.

Komisia vo svojich záveroch tiež odporučila zvážiť možnosť legálnosti a beztrestnosti potratov do 22. týždňa. Po 22. týždni tehotenstva, keď sa plod považuje za schopný samostatného života, by podľa komisie mal byť potrat v zásade naďalej nezákonný, ale nemusí byť trestný.

Darcovstvo vajíčok a náhradné materstvo

Okrem potratov sa experti zaoberali aj otázkami darcovstva vajíčok a náhradného materstva. Aj v tejto oblasti odborníci odporučili legalizáciu. Komisia sa domnieva, že z ústavných a etických dôvodov nič nebráni takejto liberalizácii v Nemecku.

Lauterbach ocenil prácu komisie ako užitočnú. Uviedol, že výsledky teraz prerokuje vláda s cieľom pripraviť návrh zákona. Rýchlu liberalizáciu zákona o interrupciách však nemožno očakávať.

Naznačil to aj minister spravodlivosti Marco Buschmann. Ten uviedol, že analýza rozsiahlej odbornej správy si vyžiada určitý čas.

Rozkol v spoločnosti

Už teraz je jasné, že citlivá téma interrupcií môže v Nemecku spôsobiť rozkol. Buschmann a Lauterbach si to uvedomujú.

„Posledná vec, ktorú Nemecko potrebuje, je diskusia, ktorá ho rozdeľuje,“ povedal Lauterbach. Buschmann povedal, že vývoj takýchto diskusií v Poľsku alebo v USA je v tejto veci varovaním.

Lauterbach spomenul aj otázku preplácania interrupcií systémom zdravotného poistenia. Podľa ministra zdravotníctva by bolo nemožné a neospravedlniteľné, aby dostupnosť umelého prerušenia tehotenstva závisela od finančných možností žiadateľov o takýto zákrok.

Proti uvoľneniu podmienok sa už vyjadrili predstavitelia konzervatívnej únie CDU/CSU a pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Znepokojenie vyjadrila aj Nemecká biskupská konferencia (DBK).

Zástancovia súčasnej situácie okrem iného argumentujú tým, že hoci interrupcie v ranom štádiu tehotenstva vo všeobecnosti nie sú legálne, v zásade sú možné. Podľa prieskumu inštitútu Forsa však 72 percent ľudí podporuje legalizáciu interrupcií do 12. týždňa tehotenstva.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet