Na hlavný obsah

Mimoriadnu schôdzu parlamentu po útoku na R. Fica prerušili na neurčito

Šéfky rezortu kultúry sa zastali koaliční poslanci.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu po útoku na R. Fica prerušili na neurčito
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a poslanci hnutia Slovensko v popredí počas rokovania o zákone o RTVS. Foto: RTVS

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) pre streľbu na premiéra schôdzu Národnej rady (NR) SR prerušili na neurčito.

„Prerušujem schôdzu parlamentu na neurčito. Bol postrelený predseda vlády. Toto je vaša robota,“ povedal Blaha smerom k opozícii a odišiel zo sály. Po nesúhlasných pokrikoch z radov opozície ešte po vypnutí mikrofónov dodal: „Máte, čo ste chceli.“

Kedy by mohla rozprava pokračovať by sa verejnosť mala dozvedieť vo štvrtok (16. 5.) od povereného predsedu parlamentu Petra Žigu (Hlas-SD).

Poslanci rokovali o zrušení RTVS. Koalícia chce vytvoriť novú verejnoprávnu Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Argumentuje, že RTVS už nie je schopná vytvárať verejnoprávny obsah, má neobjektívne spravodajstvo a zle hospodári. Opozícia hovorí o účelovosti zákona.

Návrh zákona, ktorý má zrušiť súčasnú verejnoprávnu RTVS, zároveň hovorí o vzniku novej Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Nová inštitúcia by mala dostať nové vedenie aj členov rady.

Koalícia hovorí aj o zriadení etickej komisie, ktorá bude na prácu zamestnancov telerozhlasu dohliadať. Ak zákon prejde parlamentom RTVS de jure zanikne a nahradí ju STVR. Zároveň skončí generálny riaditeľ Ľuboš Machaj aj všetci členovia dozornej rady. Koalícia rozpravu v prvom čítaní obmedzila na 24 hodín a hlasovať chceli vo štvrtok o 17.00 h.

Mimoriadnej schôdzi NR SR k novému zákonu o RTVS sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Füle:

Predseda výboru pre kultúru a média Roman Michelko (SNS) obmedzenie rozpravy vysvetľuje tým, že koalícia chce zabrániť obštrukciám. „Využili sme platný rokovací poriadok, dáme im adekvátny čas na diskusiu. Tie debaty sú už dlhé týždne a mesiace, nemeníme tu naťahovať 12 rokovacích dní,“ povedal.

Na návrhu je v koalícii zhoda. Vládni poslanci sa stotožňujú s tým, že RTVS by sa mala zmeniť. Odvolávajú sa najmä na zabezpečenie objektívnosti a nestrannosti vysielania.

Opozícia je však kritická. Podľa poslanca Jozefa Hajka (KDH) sa vláda snaží ovládnuť verejnoprávne médium. „Nejde o prvé rokovanie s obmedzeným časom, že nám v podstate na určitý čas zavrú ústa. Svedčí to o tom, že sa vládna koalícia snaží urýchlene ovládnuť RTVS,“ myslí si poslanec.

Progresívne Slovensko (PS) pripomína, že ide len o prvé čítanie a samotná koalícia avizuje pozmeňujúce návrhy. Počkať si preto chce na to, čo poslanci nakoniec predložia.

Desiatky rečníkov

Do diskusie k vládnemu návrhu zákona o STVR sa prihlásilo 40 rečníkov. V úvode diskusie predstavila návrh ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Poslanci v úvode rokovania odhlasovali skrátenie diskusie. V prvom čítaní sa má o vládnom návrhu rokovať 24 hodín. Čas sa tak prerozdelí medzi jednotlivé poslanecké kluby.

Podľa rokovacieho poriadku môžu hocikedy požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov by mali mať možnosť prihlásiť sa zákonodarcovia aj ústne.

Lepšie hospodárenie a modernizácia

Vytvorenie legislatívneho prostredia je prvým krokom pre úspešné pôsobenie slovenskej televízie a slovenského rozhlasu v novom digitálnom mediálnom prostredí.

Nový zákon predpokladá aj možnosť lepšieho hospodárenia, modernizácie a zdrojov na ocenenie tvorcov zo zvýšeného podielu na reklamnom balíku. Vytvára takisto platformu na prehodnotenie súčasných podmienok duálneho systému. Uviedla to ministerka kultúry v úvode diskusie k návrhu zákona o STVR.

„Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti,“ vyhlásila ministerka. Zdôraznila, že úloha zabezpečiť nové fungovanie súčasného RTVS vyplýva z programového vyhlásenia vlády.

Ministerke v RTVS chýba širokospektrálny pohľad

Šimkovičová argumentovala, že ani po takmer štrnástich rokoch od prijatia súčasného zákona sa nepodarilo naplniť jeho základné ciele, ako je napríklad zabrzdiť zadlžovanie verejnoprávneho vysielania, a zabezpečiť jeho finančnú konsolidáciu.

Vysielanie verejnoprávnych médií podľa nej postupne strácalo atribúty vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti. „Problematická je aj efektivita vynaloženia zverených verejných financií a miera spoločenskej dôveryhodnosti týchto médií,“ poznamenala.

Čerstvé informácie z NR SR priniesla v relácii Správy RTVS redaktorka Barbora Šišoláková:

Tvorba a vysielanie oboch zložiek RTVS sa podľa nej len minimálne líšia od iných médií hlavného prúdu. „Spravodajstvo a publicistika v slovenskej televízii a slovenskom rozhlase sa postupne stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií,“ zhodnotila.

Ministerke chýba seriózny, kritický, širokospektrálny pohľad na javy v spoločnosti. V RTVS podľa nej vzniklo názorovo unifikované prostredie s veľkým zúžením oponentúry a tvorivej diskusie.

Hovorí o strate identity verejnoprávnych médií. Poukázala na to, že finančné prostriedky z reklamy pripadajú kompletne súkromným médiám, ale predpokladaná duálna vyváženosť sa stratila.

Poslanci za hnutie Slovensko počas vystúpenia ministerky Šimkovičovej vystúpili s protestom. Zhromaždili sa pred šéfkou rezortu kultúry s prelepenými ústami čiernou páskou a s transparentom, na ktorom stálo „koniec slobody slova v RTVS“.

Za Šimkovičovú sa následne postavili niektorí poslanci za SNS, medzi nimi Peter Kotlár či Rudolf Huliak, neskôr aj poslanci Smeru-SD, ako Richard Glück či Tibor Gašpar. Na konci príhovoru koalícia ministerke zatlieskala.

Nový zákon nie je potrebný, tvrdí opozícia

V rozprave už vystúpili aj niektorí opoziční poslanci. Ako prvá dostala slovo poslankyňa Zora Jaurová (Progresívne Slovensko). Hovorila o tom, prečo je zákon o RTVS zlý a v rozpore s európskou legislatívou.

Pripomenula, že úplne nový zákon nie je pri zmenách vo verejnoprávnom médiu potrebný. Môže sa totiž novelizovať ten existujúci.

„Zákon je zlý vo svojej podstate a nijaké pozmeňujúce či doplňujúce návrhy ani iné vylepšenia nemôžu zakryť holú podstatu problému, ktorou je bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie novej, identickej, ibaže úplne podriadenej vláde, s cieľom odstrániť generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo,“ uviedla Jaurová.

Skonštatovala, že jedna z mála vecí pri verejnoprávnych médiách, na ktorej by sa zhodli s časťou koalície, je absencia ich dostatočného, predvídateľného a od politikov čo najmenej závislého financovania.

Kritizovala zmeny z dielne predošlých vlád a pýta sa, prečo toto predložený návrh nerieši. Jaurová tiež kritizovala zvýšenie podielu reklamy vo vysielaní. „Vláda jasne priznáva, že nedokáže, nechce či nebude dostatočne financovať verejnoprávne médiá a dúfa, že to za ňu urobí trh,“ podotkla.

Alojz Hlina (SaS) kritizuje spôsob voľby členov novej rady, ktorá vyberie riaditeľa. Z deviatich členov štyroch vyberie ministerka a piatich väčšina v parlamente.

Koalícia avizuje možné zmeny

Karol Farkašovský (SNS) nesúhlasí s vyjadrením Jaurovej o politickom ovládnutí RTVS a o tom, že kto platí, aj určuje, aké správy sa vysielajú. „To je holý nezmysel. Za program RTVS zodpovedá manažment RTVS a nie politici a politické strany. Zmysel nového zákona je práve odpolitizovať RTVS,“ poznamenal.

Vláda podľa neho chce, aby inštitúcia prinášala objektívne informácie a vrátila sa v mediálnom prostredí na piedestál verejnoprávneho formátu.

Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) hovorí, že zákon sa bude ešte v druhom čítaní meniť. RTVS už podľa neho nie je možné zachrániť.

„Kde bolo vedenie, keď sa udiali kroky s koncesionárskymi poplatkami. Prečo neboli tieto štrajky? Všetci ste dobre vedeli, že to bude koniec verejnoprávnej RTVS,“ povedal v pléne NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál