Na hlavný obsah

Slovensko mešká v modernizácii protivzdušnej obrany. Reportéri RTVS zisťovali, kto nesie najväčší podiel viny

Politici na seba ukazujú prstom.

Slovensko mešká v modernizácii protivzdušnej obrany. Reportéri RTVS zisťovali, kto nesie najväčší podiel viny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko mešká v modernizácii protivzdušnej obrany. Po tom, keď sme systém S-300 darovali Ukrajine, stále nemáme vlastné moderné obranné prostriedky. Spojenci Severoatlantickej aliancie so svojou technikou zo Slovenska už odišli.

Politici na seba ukazujú prstom. Kto nesie najväčší podiel viny za to, v akom stave je protivzdušná ochrana našej krajiny? Týmto otázkam sa v relácii RTVS Reportéri venoval Andrej Bálint.

Niekdajšie Československo disponovalo viacerými kusmi protivzdušnej obrannej techniky, typu S-75, S-125 či S-200. Po rozdelení federácie sa delila aj vojenská technika v pomere dva ku jednej v prospech Česka, ktoré malo nárok na väčší počet zbraní vzhľadom na pomer veľkostí oboch republík.

Keďže väčšina systémov bola stacionárna a umiestnená na území Česka, dohodlo sa, že Slovensko dostane ako kompenzáciu jeden kus systému S-300.

„Zdedili sme jednu S-300, ktorá ale nikdy nebola protiraketovou obranou. Ak niekto teraz tvrdí, že nemáme ochranu našich objektov proti raketám – nikdy sme ju nemali,“ vyhlásil generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Česká republika sa ho vzdala veľmi rýchlo, pretože údržba bola drahá. Zároveň to bol skutočne obmedzený systém jedného zariadenia. Využiteľnosť bola veľmi nízka,“ uviedol bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Závislí na Ruskej federácii

„V NATO takýto systém žiadna iná krajina neprevádzkovala. V jeho údržbe sme boli úplne závislí na Ruskej federácii, ktorá cielene držala naše schopnosti v degradovanom stave. Vojaci vykonali iba obmedzený počet strelieb z tohto systému. Poslednýkrát sa to dialo v Bulharsku pred desiatimi rokmi,“ informoval vojenský analytik Vladimír Bednár.

„Urobili sme všetko, čo sme mohli a teraz sme si vyskúšali, akí sú vojaci vycvičení a pripravení. Systémy a logistika funguje. Finančné prostriedky nie sú vyhodené nadarmo,“ uviedol v roku 2015 exminister obrany Martin Glváč (2012 – 2016, Smer-SD).

„Najdôležitejšie argumenty pre výmenu S-300 nastali v roku 2014, keď sa spustila okupácia Krymu. Následne sa spustili sankcie na Rusko a vtedy už bolo všetkým jasné, že S-300 je neudržateľná a nie je možné ju do budúcnosti zrekonštruovať,“ priblížil ďalší exminister obrany Ľubomír Galko (2010 – 2011, SaS).

„Niektoré strategické dokumenty hovorili o tom, že S-300 sa musí vymeniť a zásadne sa musí zmeniť protilietadlový systém,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Biela kniha o obrane SR – strategický dokument, ktorý určuje priority Ozbrojených síl. Pod posledné dve knihy sa podpísali ministri obrany Glváč a Peter Gajdoš (2016 – 2020, SNS). Obidva strategické dokumenty sa zhodujú v jednom. Slovensko má v protivzdušnej obrane vážne nedostatky.  

„To, že systém S-300 je nevhodný na ďalšie fungovanie a že ho treba kompletne zmodernizovať, alebo nahradiť novým systémom, napísal za vlády Roberta Fica minister obrany Glváč v Bielej knihe obrany v roku 2013. Povedal, že tak urobí vláda R. Fica do roku 2016. Nestalo sa nič,“ vyhlásil bývalý minister obrany Jaroslav Naď (2020 – 2023, OĽANO).

Roky sa neinvestovalo

Prečo počas pôsobenia Martina Glváča vo funkcii ministra obrany nebol systém S-300 modernizovaný, alebo nahradený novším systémom, sme sa chceli spýtať priamo jeho. Najprv nám sľúbil osobné stretnutie, no neskôr telefón nezdvíhal a neodpovedal ani na správy. 

„V roku 2016 prišla ďalšia vláda Roberta Fica, nastúpil minister obrany Gajdoš za SNS a v roku 2016 v Bielej knihe napísal, že systém S-300 treba okamžite vymeniť, lebo nezvláda úlohy, ktoré má zvládať z technických dôvodov. Do roku 2020 a do konca vlády už Petra Pellegriniho sa nestalo v tejto veci vôbec nič,“ dodal Naď.

„Roky sa nemodernizovala, lebo sa do nej neinvestovali peniaze. Je to jednoduchá odpoveď.  V roku 2022 bola v štádiu, že aj keby sme získali novú muníciu, musela by S-300 prejsť modernizáciou a kúpiť do nej nové typy rakiet,“ prezradil Zmeko.

„Bolo politicky nepriechodné voči obyvateľstvu obhájiť výdavky do obrany. V tom čase žila Európa v ilúzii, že tento typ konfliktu nie je aktuálny a ani nikdy nebude. Následkom toho politici netlačili na to, aby sa navyšoval rozpočet ozbrojených síl,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

„Počas celého životného cyklu nedošlo ani k jednej generálnej oprave. Aj stredná oprava, ktorá sa na nej vykonávala, bola v roku 2010,“ informoval Zmeko.

„Práve v tom roku 2010 – 2011 ministerstvo obrany prvýkrát v histórii pravdivo popísalo katastrofálny stav ozbrojených síl. Urobili sme tzv. strategické hodnotenie obrany, kde bolo jasne zadefinované to, že protivzdušná obrana musí patriť medzi top priority,“ uviedol Galko.

„Hlavný dôraz bol kladený na zabezpečenie výmeny radarov všetkého typu. Následne zabezpečenia systému velenia a riadenia a potom následne systémov KUB a systémov S-300,“ povedal Gajdoš.

„To znamená, že tretia vláda Roberta Fica rozhodla o tom, že systém S-300 ďalej prevádzkovaný nebude,“ pripomenul Bednár.

Agresia na Ukrajine zmenila situáciu

„Dvaja ministri obrany za Ficových vlád v priebehu ôsmich rokov opakovane tvrdili, že treba okamžite obstarávať nový systém protivzdušnej obrany, ale neurobili vôbec nič. Okrem toho, že to napísali do Bielych kníh,“ vyhlásil Naď.

„Môžeme sa zakrývať iba perinou, na ktorú máme. K modernizácii S-300 malo prísť na základe projektovej dokumentácie, ktorá bola v pláne spracovať do roku 2022. Následne potom by sa rozhodlo, či treba ísť do modernizácie. Takýmto spôsobom predpokladám, že projektový tím by nám to neodporúčal,“ povedal Gajdoš.

Ruská agresia na Ukrajine však bezpečnostnú situáciu v Európe zmenila.

„Keď začala vojna, spojil som sa s generálnym tajomníkom NATO, náčelník Generálneho štábu sa spojil s hlavným veliteľom Ozbrojených síl NATO v Európe. Povedali sme, že považujeme bezpečnostnú situáciu na Slovensku za zhoršenú. Požiadali sme o nasadenie funkčných aliančných systémov na ochranu nášho neba. Bolo nám vyhovené. Zároveň sme s Ukrajincami rokovali o S-300 a požadovali sme náhradu, ktorá bola dohodnutá s USA. Vtedy sme súhlasili s tým, že S-300 môžeme previesť na Ukrajinu,“ popísal Naď.

Nečakaná pomoc zo Slovenska

Ôsmy apríl 2022 – ruská agresia na Ukrajine trvá 44. deň. Západné krajiny podporujú nášho východného suseda prevažne humanitárne. Zo Slovenska v tom čase prichádza nečakaná pomoc. Jedinú protivzdušnú obranu v našom vlastníctve odovzdávame Ukrajine.

„Bola to veľká vec. Išlo o prvý zahraničný kus veľkej techniky, ktorý mal veľký význam. Vyslúžili sme si veľký rešpekt u Ukrajincov a uznanie u spojencov,“ uviedol veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor.

„To bola jedna z najkomplexnejších operácii, ktoré sa na území SR vykonali. Samotná operácia trvala zhruba štyri dni,“ ozrejmil Zmeko.

Kým protivzdušný systém S-300 zo Slovenska pomáhal brániť územie Ukrajiny, slovenská politická scéna sa otriasala v základoch. Opozícia hovorila, že bezpečnosť Slovenska je ohrozená.

„Podávame návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde,“ vyhlásil vtedajší poslanec NR SR Robert Fico (Smer-SD).

„Sľubovali, S-300 nikdy neodovzdáme na Ukrajinu, pokiaľ nebude adekvátna náhrada,“ pridal sa vtedajší poslanec parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).

„Vďaka výborným vzťahom, ktoré sme mali, sme zabezpečili tri batérie patriotov – dve nemecké a jedna holandská – na letisko Sliač. Štvrtá batéria patriotov prišla na letisko Kuchyňa,“ povedal Naď.

Slovensko urobilo správny krok

„Dostať takýto systém na územie štátu a ešte v takom množstve, v akom sme ho tu mali my, bolo naozaj niečo výnimočné,“ pripomenul Bátor.

„Systém S-300 chránil slovenské jadrové elektrárne a priemyselné centrá, je podstatne výkonnejší a presnejší ako americký Patriot,“ vyhlásil Fico.

„Ak niektorí politici argumentujú tým, že tento systém bol lepší, tak cielene klamú a sú si toho vedomí,“ upozornil Bednár.

„Tento systém nebol stavaný na akúkoľvek ochranu proti raketám, a preto hovoriť o tom, že bol lepší ako Patriot, je irelevantné,“ povedal Macko.

„Slovensko urobilo v tomto zmysle správny krok. Ja by som odovzdanie Ukrajine v žiadnom prípade nekritizoval,“ skonštatoval Šedivý.

Systém pomohol Ukrajine

Ako mohol teda systém, ktorý bol na Slovensku takmer nepoužiteľný, pomôcť Ukrajine, ktorá sa bráni pred ruskou agresiou?

„V Ukrajine nie je mierová situácia. Strieľate na všetko, čo letí. Môžu podstúpiť to riziko a použiť strely, ktoré sú už s vypršanou dobou životnosti, pretože alternatívou je tak či tak smrť pod vplyvom útokov ruských striel s plochou dráhou letu. Pre Ukrajinu to bolo veľkým prínosom, a pre nás tieto strely už neboli použiteľné,“ ozrejmil Bednár.

Po takmer dvoch rokoch však spojenci svoje systémy Patriot z našej krajiny postupne stiahli. Koncom minulého roka sme však dostali natrvalo od Nemecka do výbavy dva systémy krátkeho dosahu Mantis.

„Keď nám Američania oznámili tri mesiace dopredu, že odchádzajú, tak sme využili naše výborné vzťahy, ktoré sme mali v Aliancii. Získali sme systém SAMP-T alebo Mamba, taliansky systém, ktorý nahradil Američanov. Ani jeden deň tam nebola medzera,“ uviedol Naď.

Taliani odišli

Taliani však po roku so svojou technikou v priebehu tohto mesiaca takisto odišli. Na našom území tak de facto nezostáva žiadny moderný systém protivzdušnej obrany.

„Mohli sme s nimi jednať o inej jednotke, ale nemohli tu zostať neobmedzene dlhú dobu. Práve preto musí byť jednanie kontinuálne, aby sa zabezpečila kontinuálna ochrana nášho vzdušného priestoru,“ povedal Bednár.

„Prišli sme sa s nimi rozlúčiť. Zároveň budeme jednať s partnermi o posilnení našej protivzdušnej ochrany. Ubezpečenia bývalej vlády, že všetko je garantované a všetko je v poriadku, sa ukázali ako čistokrvným výmyslom a klamstvom,“ vyhlásil súčasný minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Náš cieľ bol, že tu podržíme Talianov alebo nájdeme iného spojenca za ten čas, kým prídu izraelské systémy. Som absolútne presvedčený, že keby som bol ministrom obrany dnes, tak buď tu Taliani ostanú, alebo už máme zabezpečenú náhradu od iného spojenca,“ skonštatoval Naď.

„Vinní za tento stav sú všetci politici, ktorí tu boli od roku 1993. Pretože ani jedna vláda ani len neschválila program, ktorý by modernizoval našu protivzdušnú obranu. Urobila to až úradnícka vláda premiéra Ódora, kde pre prvú etapu vybrala dokonca systém krátkeho dosahu a vybrala aj systém stredného dosahu z Izraela,“ informoval Macko.

Polroka sa nič nestalo

„Vláda to schválila. Jediné, čo mal urobiť Robert Kaliňák, je podpísať kontrakt a do dvoch, maximálne troch rokov by systémy prišli. Polroka sa nič nestalo,“ uviedol Naď.

„Bolo kedysi dohodnuté, že začne vláda rokovať o jednom systéme. Ale jeden systém je extrémne málo. V poslednej chvíli sa teraz posudzuje izraelský systém, nórsky systém a kórejský systém, pretože všetky ostatné sú pre nás nedostupné nielen kvôli cene, ale aj kvôli tomu že lehota dodania je päť alebo viac rokov,“ uviedol Kaliňák.

„Teraz nemáme čas na to, aby sme v rámci získavania politických bodov niečo polroka naťahovali, aby sa tu minister obrany prekáral so svojim predchodcom. Zmluva sa mala
v januári rozhodne podpísať,“ vyjadril sa Galko.

„Proces trvá povedzme osem rokov. Keď do toho pripočítame prípravnú fázu, tak akvizícia trvá desať rokov. Inak povedané, aj keby súčasná vláda dnes podpísala zmluvu, tak možno ešte ďalšie dve vlády nebudú disponovať touto spôsobilosťou,“ skonštatoval Bednár.

Európske krajiny musia dobiehať to, čo zanedbávali

Slovensko, ale aj iné európske krajiny, tak musia dobiehať to, čo v prípade modernizácie obrany štátu doteraz zanedbávali. „Naše vzdušné sily už aj predtým, ako odleteli migy, neboli schopné efektívne a účinne brániť vzdušný priestor SR,“ priznal Bránik.

„Myslím si, že po vyhodnotení toho, čo sa deje na Ukrajine, sa budeme tomuto prostriedku venovať mnohom intenzívnejšie, ako to bolo v minulosti,“ uznal Šedivý.

Slovenské nebo však napriek absencii modernej pozemnej protivzdušnej obrany nie je úplne bez ochrany. Vzdušný priestor nám svojimi stíhačkami pomáhajú brániť spojenci z Česka, Poľska a Maďarska do času, kým k nám priletia prvé slovenské stíhačky americkej výroby F-16. Modernizácia protivzdušnej obrany tak bude pre Slovensko ďalším míľnikom.

„Ak sa naplnia plány, ktoré sme predostreli politickému vedeniu, s ktorým sa stotožnil aj súčasný minister, tak si dovolím tvrdiť, že Slovensko v dohľadnej dobe 4-6 rokov, bude jeden z najlepšie chránených štátov v rámci Európy,“ dodal Zmeko.





Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko