Na hlavný obsah

Včelári sa po rokoch opäť dočkali lepšieho ročníka: Med priniesli nielen ovocné stromy

Po dlhšom čase sa spotrebitelia dočkajú aj agátového medu.

Včelári sa po rokoch opäť dočkali lepšieho ročníka: Med priniesli nielen ovocné stromy
Ilustračná snímka medu. Foto: RTVS

Po niekoľkých rokoch sa včelári opäť dočkali lepšieho ročníka. Znáška medu bude na mnohých miestach väčšia ako vlani či predvlani. Po dlhšom čase sa spotrebitelia dočkajú aj poriadnej dávky agátového medu.

Už samotný začiatok sezóny bol u mnohých včelárov lepší ako celý minulý rok. Najmä na juhu Slovenska priniesli med nielen ovocné stromy a repka, ale po rokoch aj agát.

„Vlani nebol agát v podstate vôbec, zmrzlo to. To málo, čo priniesli, zmiešali s ostatnými znáškami. Tento rok predbiehal minuloročné zamrznuté kvety, naozaj krásne kvitol a myslím si, že včelári si chvália agátovú znášku,“ povedal včelár z Nitry Rudolf Kotrusz.

„Z rovnakého počtu úľov na stanovisku, kde mám agát, som mal v priemere na úľ asi osem kilogramov. Tento rok sa ukazuje 20 kilogramov na včelstvo a na úľ,“ priblížil včelár z Nitry Marek Urban.

„Znova sa tu otvárajú nožnice, že juh Slovenska je na tom úspešnejšie, ako tí včelári, ktorí sú v lesoch. Niektorí hlásia dosť slabé výsledky, niekde medoval javor, začala medovica na smrekoch, tam je to trochu lepšie,“ vysvetlil predseda Slovenského včelárskeho zväzu Pavel Fiľo.

Tohtoročnej znáške medu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

Na juhu vkladajú nádej do slnečnice

Znáška medovicového medu sa v niektorých regiónoch podľa včelárov ukazuje nádejne. Na juhu zas nádej vkladajú do slnečnice.

„Vlahy má veľa, teploty tiež vyzerajú, že budú dostatočné na to, aby bola šanca na nejakú znášku zo slnečnice. Čo sa trochu rozširuje, je pohánka, aj keď tá bude možno koncom augusta až začiatkom septembra. To je už taká neskorá znáška, ale tiež to je veľmi kvalitný med,“ dodal Kotrusz.

„Výsledok bude lepší ako minulý rok a Slovenský včelársky zväz pripravuje novú značku, slovenský med priamo od včelára,“ uviedol Pavel Fiľo.

Priemerná znáška medu sa na Slovensku odhaduje na asi päť a pol tisíc ton, ani v tých najlepších ročníkoch to však nestačí a med preto musíme aj dovážať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko