Na hlavný obsah

Gyimesi nevylúčil hlasovanie s opozíciou o kolúznej väzbe, Raši kritizuje očkovacie certifikáty

Politici diskutovali v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Gyimesi nevylúčil hlasovanie s opozíciou o kolúznej väzbe, Raši kritizuje očkovacie certifikáty
Na snímke vľavo György Gyimesi (OĽANO) a vravo Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR/koláž RTVS

Spoločné hlasovanie s opozíciou o návrhu Sme rodina k úprave kolúznej väzby by podľa poslanca NR SR za OĽANO Györgyho Gyimesiho neznamenalo porušenie koaličnej zmluvy. „Explicitne nám zakazuje hlasovať za opozičné návrhy. Tento návrh ale je od koaličného partnera,“ povedal v sobotu (15. 5.) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Proces predloženia novely namieta ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Ten zákon už v parlamente je. Nevieme, kedy príde do parlamentu zákon pani ministerky. Ak by sme tento zákon posunuli do druhého čítania, otvoríme priestor jeden mesiac na vyjednávanie. Veríme, že pán Kollár s pani Kolíkovou sa dohodnú,“ podotkol Gyimesi . Dodal, že poslanecký klub OĽANO bude o podpore návrhu Sme rodina diskutovať v pondelok (17. 5.).

Zákon sú ochotní v prvom čítaní podporiť aj poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD. Potvrdil to podpredseda strany Richard Raši. Ten v diskusii zároveň skritizoval plánované navýšenie štátneho rozpočtu na rok 2021. „Má sa navýšiť o 3, 4 miliardy. Budeme tu mať dlh až 64 % HDP a doteraz ani len minister hospodárstva nevie, na čo všetko tie peniaze budú použité a nevie, odkiaľ sa vezmú,“ upozornil Raši s tým, že návrh z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) je nepripravený a neprerokovaný.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už vo štvrtok (13. 5.) avizoval, že jeho strana nepodporí skrátené legislatívne konanie k novele štátneho rozpočtu. „Vôbec ma neprekvapuje, že strana SaS, pokiaľ ide o nepopulárne opatrenia, sa odvracia od zvyšku koalície,“ zareagoval Gyimesi. „Ak niekto tvrdí, že nevie kam idú peniaze, tak klame. Pretože drvivá väčšina z výdavkov, ktoré sú momentálne predmetom zmeny štátneho rozpočtu, sú už schválené v parlamente,“ dodal podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Raši privítal zrušenie núdzového stavu. Zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorí umožňuje zachovanie niektorých opatrení, však nepovažuje za ideálny. „Mnoho krajín sa rozhodlo pripraviť špeciálny zákon, kde by sa dalo urobiť to, že by sa dali mobilizovať zdravotníci, pracovníci záchranných služieb, alebo zaobstarať rúška či vakcíny. My sme to neurobili. Vláda mala rok na to, aby pripravila pandemický zákon a bude sa musieť k nemu vrátiť,“ podotkol. Zdôraznil tiež potrebu zjednodušenia covidového automatu, „aby každý vedel, čo má robiť.“

Kritizuje tiež to, že kým niektoré susedné krajiny sa uplynulý týždeň dohodli na cezhraničnom cestovaní, slovenskí občania takúto možnosť nemajú. Problémom sú podľa neho certifikáty pre zaočkovaných, ktoré na Slovensku nie sú jednotné. „My nie sme schopní urobiť ani jednotné potvrdenie, ktoré by zjednodušilo život našich ľudí,“ vyhlásil Raši.

Podľa Gyimesiho Slovensko o podobnej dohode rokuje s Maďarskom, ale aj s Českom či Rakúskom. „V praxi by to mohlo fungovať tak, že colníci na hraniciach dostanú vzor očkovacích preukazov a na základe toho budú púšťať občanov Slovenskej republiky do Maďarska,“ povedal. Podčiarkol, že takéto potvrdenia by mohli umožniť cestovanie medzi krajinami dovtedy, kým nevstúpia do platnosti európske covidové pasy.

Obaja diskutujúci sa zhodli v otázke potreby zaočkovania čo najväčšej časti populácie. Raši chce, aby ľudia mali možnosť vybrať si vakcínu, vrátane neregistrovaného Sputnika. Gyimesi si myslí, že mnoho ľudí sa chce dať zaočkovať práve Sputnikom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko