Na hlavný obsah

Maďarsko a Česko sa dohodli na neobmedzenom cezhraničnom cestovaní

Povolenie platí len pre ľudí zaočkovaných proti covidu.

Maďarsko a Česko sa dohodli na neobmedzenom cezhraničnom cestovaní
Foto: TASR/AP

Maďarsko sa dohodlo s Českom na neobmedzenom cezhraničnom cestovaní v prípade občanov oboch krajín, ktorých zaočkovali proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v piatok (14.5.) ráno maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

Minister podľa agentúry MTI na sociálnej sieti spresnil, že obe krajiny si od soboty (15. 5.) budú uznávať osvedčenie o imunite proti covidu bez ohľadu na typ použitej vakcíny.

V Maďarsku sa ako v jedinej krajine Európskej únie (EÚ) očkuje ruskou očkovacou látkou Sputnik V a vakcínami čínskych firiem Sinopharm a CanSino Biologics, ktorých používanie zatiaľ neodporučila Európska lieková agentúra. Okrem toho sa aplikujú aj preparáty spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Dodal, že ďalšie rokovania o neobmedzenom cestovaní v rámci EÚ majú nasledovať v poľskej Lodži, kde sa v piatok (14. 5.) stretávajú ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko).

Okrem Česka dosiahlo Maďarsko dohodu o vzájomnom uznávaní osvedčení o imunite proti covidu aj s Chorvátskom, Srbskom, Čiernou Horou, Slovinskom, Tureckom a Bahrajnom. Osvedčenia o imunite si vzájomne uznávajú aj Maďarsko a Rumunsko, pripomenula MTI.

ČR rokuje aj so Slovenskom

O cestovaní medzi Maďarskom a Českom rokoval v utorok (11. 5.) v Budapešti so svojím náprotivkom šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Szijjártó uviedol, že sa stranám podarilo vyriešiť hlavné problémy v oblasti cestovania medzi oboma krajinami a detaily by mali čoskoro nasledovať. Kulhánek podľa MTI prisľúbil, že podrobnosti o cestovaní by sa mali vyjasniť cez víkend. Uviedol tiež, že národné osvedčenie o očkovaní by malo predstavovať „predbežný krok“ pred zavedením pasu platného pre celú EÚ.

Podľa skorších vyjadrení českého premiéra Andreja Babiša a ministra zdravotníctva Petra Arenbergera by sa zhruba od polovice mája mohlo zjednodušiť cestovanie medzi Českom a šiestimi krajinami pre ľudí očkovaných proti ochoreniu COVID-19. Babiš povedal, že by to mali byť Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko. Arenberger vo štvrtok (13. 5.) uviedol, že ČR si bude od soboty 15. mája vzájomne uznávať očkovanie proti covidu s Poľskom, Maďarskom aj Nemeckom. Dodal, že o podobnom kroku sa vyjednáva aj so Slovenskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet