Na hlavný obsah

Putin sa na olympiáde v Pekingu zúčastní. Politizáciu športu odmieta

Viaceré západné krajiny oznámili bojkot olympiády.

Putin sa na olympiáde v Pekingu zúčastní. Politizáciu športu odmieta
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v úvode stredajšieho (15. 12.) videorozhovoru so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom odmietol politizáciu športu a uviedol, že sa chystá zúčastniť na slávnostnom začatí zimných olympijských hier v Pekingu.

Informovala o tom agentúra TASS. Niektoré západné krajiny nedávno oznámili diplomatický bojkot nadchádzajúcej olympiády pre porušovanie ľudských práv v Číne.

„Počítam s tým, že vo februári budúceho roka sa konečne budeme môcť stretnúť v Pekingu osobne. Ako sme sa dohodli, budeme spolu rokovať a potom sa zúčastníme slávnostného otvorenia zimných olympijských hier,“ povedal šéf Kremľa.

Putin sa v súvislosti s olympiádou zvlášť venoval politizácii športu. „Vždy sa navzájom podporujeme v otázkach medzinárodnej športovej spolupráce, vrátane odmietania akýchkoľvek pokusov o politizáciu športu a olympijského hnutia,“ vyhlásil ruský prezident.

Čínsky prezident hovorí o Putinovi ako o starom priateľovi

Si Ťin-pching, ktorý šéfa Kremľa označil za „starého priateľa“, uviedol, že sa na februárové stretnutie teší.

Obaja prezidenti sa navzájom podporili aj v zahraničnopolitických otázkach. Si Ťin-pching napríklad podľa Kremľa vyjadril Putinovi podporu v jeho snahe získať od Západu bezpečnostné záruky pre Rusko.

Putinov poradca Jurij Ušakov po rokovaní štátnikov novinárom povedal, že obaja lídri „negatívne ohodnotili“ vznik nových vojenských aliancií, ako je bezpečnostný pakt Spojených štátov s Britániou a Austráliou (AUKUS) alebo koalícia nazvaná Quad, do ktorej patrí okrem Indie a USA tiež Japonsko a Austrália.

Toto zoskupenie podľa svetových agentúr vzniklo v reakcii na rastúcu dôraznosť Pekingu v indicko-tichomorskom regióne.

Čína a Rusko by sa mali spoločne viac usilovať o ochranu svojich bezpečnostných záujmov, povedal čínsky prezident svojmu ruskému náprotivku.

Obe krajiny majú so Západom napäté vzťahy

„Isté medzinárodné sily“ sa v súčasnosti pod rúškom demokracie miešajú do vnútorných záležitostí oboch krajín a „brutálne“ pošliapavajú medzinárodné právo, vyhlásil Si Ťin-pching.

Kremeľ už v utorok (14. 12.) ohlásil, že sa lídri chystajú prebrať okrem iného napätú situáciu v Európe a to, čo Putinov hovorca nazval „agresívnou rétorikou NATO a Spojených štátov“.

Prezidenti rokovali v čase zvýšeného napätia medzi oboma krajinami a Západom. Čína je pod tlakom pre nedodržiavanie ľudských práv a Rusko pre navyšovanie vojenských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet