Na hlavný obsah

Biden ubezpečil Putina o tvrdej odpovedi v prípade ďalšieho napätia okolo Ukrajiny

Videosamit trval dve hodiny.

Virtuálny summit amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského náprotivku Vladimira Putina sa skončil. Rokovanie trvalo dve hodiny, informovala agentúra RIA Novosti.

Americký prezident Joe Biden v rozhovore uistil ruského prezidenta Vladimira Putina, že USA a ich spojenci zareagujú na prípadnú vojenskú eskaláciu medzi Ruskom a Ukrajinou tvrdými ekonomickými a ďalšími opatreniami. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom. Moskva zatiaľ oficiálne rokovanie nekomentovala.

„Prezident Biden vyjadril hlboké znepokojenie USA a ich európskych spojencov nad navyšovaním ruských síl v okolí Ukrajiny a povedal jasne, že USA so spojencami zareagujú v prípade vojenského stupňovania ekonomickými a ďalšími opatreniami,“ stojí vo vyhlásení.

Biden podporuje zvrchovanosť Ukrajiny

Biden ďalej zopakoval, že podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, vyzval na uvoľnenie napätia a návrat k diplomacii. Ďalšími témami rozhovoru bol americko-ruský dialóg o strategickej stabilite, kybernetické útoky a Irán.

Dnešná videokonferencia bola piatou konverzáciou medzi Putinom a Bidenom od nástupu Bidena do Bieleho domu. Obaja politici sa trikrát spojili telefonicky a tento rok v júni sa zišli osobne v Ženeve.

Putin na úvod dnešného rokovania vyjadril nádej, že najbližšie stretnutie bude znovu osobné.

Biden bude v utorok (7. 12.) po ukončení rozhovoru s Putinom ešte telefonovať s najvyššími predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska. Oznámil to Biely dom, ktorý citovala agentúra AFP.

Tento telefonát má nadväzovať na obdobný pondelkový (6. 12.) telefonát medzi Bidenom a európskymi lídrami.

„Lídri sa dohodli, že ostanú v úzkom kontakte v súvislosti s koordinovaným a komplexným prístupom ohľadom odpovede na zhromažďovanie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny,“ uviedol Biely dom.

Putin žiadal Bidena, aby sa NATO nerozširovalo na východ

Putin na rokovaní žiadal Bidena o spoľahlivé a právne záväzné záruky toho, že sa NATO nebude rozširovať na východ. Oznámil to Kremeľ.

Putin poukázal na to, že NATO buduje svoju vojenskú infraštruktúru blízko ruských hraníc. Vyjadril tiež znepokojenie nad údajnými provokáciami Kyjeva v ukrajinských regiónoch na východe krajiny kontrolovaných proruskými separatistami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet