Na hlavný obsah

Čierna robota na ľade, úspechy aj na lavičke. „Zlatý chlapec“ Vladimír Országh jubiluje

Z triumfu v roku 2002 mu utkveli v pamäti najmä oslavy.

Čierna robota na ľade, úspechy aj na lavičke. „Zlatý chlapec“ Vladimír Országh jubiluje
Na snímke bývalý slovenský hokejista a súčasný tréner Vladimír Országh. Foto: TASR

Bývalý úspešný hokejista a rovnako aj zlatom ovenčený tréner. Jeden zo zlatej generácie samostatnej éry slovenského hokeja. Taký je v skratke bývalý útočník, ktorý sa presadil aj v NHL, Vladimír Országh. Niekdajší reprezentant SR oslavuje v utorok (24. 5.) okrúhlych 45 rokov.

Vladimír Országh sa narodil 24. mája 1977 v Banskej Bystrici. V meste pod Urpínom hráč prezývaný Oros aj hokejovo vyrastal. Ako viacerí budúci slovenskí hokejoví reprezentanti navštevoval športovú Základnú školu na Golianovej ulici v Banskej Bystrici.

S Handzušom či Zedníkom

Do rovnakej základnej školy nechodil len s Michalom Handzušom, ale aj s ďalšími budúcimi reprezentantmi – Richardom Zedníkom či Ivanom Majeským. S Handzušom však pokračoval v štúdiu aj na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.

Už ako 17-ročný nastúpil v prvom tíme hokejového klubu Iskra Banská Bystrica, dnešného HC’05 Banská Bystrica. Vtedajší tréner Iskry Ján Šimčík starší ho vytiahol do prvého tímu spolu práve s Handzušom.

V podstate sa celý tím, ktorý svojimi výkonmi vytiahol Iskru Banská Bystrica v sezóne 1994/1995 do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže, skladal väčšinou z mladých hráčov. Vekový priemer mužstva bol 21,7 roka.

Kvality dravého útočníka nezostali nepovšimnuté ani zo strany hráčskych agentov z najprestížnejšej zámorskej hokejovej ligy NHL. Už v roku 1995 Országha draftoval klub New York Islanders v piatom kole zo 106. miesta.

V klube „ostrovanov“, kde si premiéru v NHL odkrútil v sezóne 1997/1998, však veľa priestoru ešte nedostával, odohral celkovo len 34 zápasov. Aj preto sa v sezóne 2000/2001 rozhodol odísť do švédskej najvyššej hokejovej súťaže Elitserien.

Už v tomto ročníku sa ako hráč Djurgardens IF Hockey stal druhým najlepším strelcom ligy v základnej časti. S tímom sa nakoniec tešil aj z majstrovského titulu.

Úspech vystriedali zdravotné problémy

Po úspešnom pôsobení vo Švédsku sa opäť vrátil do zámoria. Pred sezónou 2001/2002 podpísal zmluvu s klubom Nashville Predators, v ktorom sa vypracoval na jednu z opôr tímu „predátorov“.

Počas výluky v NHL v ročníku 2004/2005 sa vrátil na Slovensko. V mužstve HKM Zvolen hral spolu s Handzušom a aj vďaka nim sa zvolenský klub dostal až do finále play-off v slovenskej extralige, v ktorom však podľahol bratislavskému Slovanu.

V roku 2006 sa upísal ďalšiemu klubu NHL St. Louis Blues. V tomto období sa začali jeho zdravotné problémy s kolenom, pre ktoré vynechal veľkú časť sezóny 2006/2007. Pretrvávajúce zranenie kolena mu nedovolili zotrvať na zámorských klziskách. Aj preto to skúsil v ročníku 2007/2008 na slovenskom ľade.

Už v prvom zápase, v ktorom nastúpil za materský banskobystrický klub, sa mu obnovilo zranenie. Pred sezónou 2009/2010 ohlásil opäť návrat, ale pre pretrvávajúce problémy s kolenom oznámil 30. decembra 2009 definitívne ukončenie hráčskej kariéry.

Jeden zo strojcov zlata má pri spomienkach zimomriavky

Jej veľkú časť zasvätil aj slovenskej reprezentácii. Na MS v roku 2002 patril do reprezentačného tímu, ktorý vybojoval zlaté medaily. Vtedy strelil aj svoj najvýznamnejší reprezentačný gól. V semifinálovom zápase proti Švédsku, keď skočil na ľad z trestnej lavice, prekonal švédskeho brankára Tommyho Sala, znížil stav na 1:2.

Slovensko zápas vyhralo 3:2 po samostatných nájazdoch a postúpilo do finále. O rok neskôr v roku 2003 si z fínskych MS priniesol bronz.

Richard Lintner označil v spomienke na MS 2002 „Orosa“ za vtedy mladú pušku, ktorá úradovala v tzv. tretej lajne. „Vlado Országh, Rasťo Pavlikovský a Laco Nagy – tí robili čiernu robotu,“ spomínal.

Zlaté spomienky označil za nezabudnuteľné chvíle. Hoci pre RTVS uviedol, že žije najmä prítomnosťou, je vždy pekné si to pripomenúť. „Minule sme si s chalanmi volali, ako rýchlo ten život plynie a je to už 20 rokov. Je to určitá nostalgia. Tešíme sa z toho, čo sme dosiahli a, na druhej strane, čakáme, že nás niekto napodobní. Alebo sa aspoň priblíži k nám,“ zaželal si.

Doplnil, že pamätnejším momentom ako gól na 1:2 proti Švédsku či triumf celkovo boli preňho oslavy úspechu. „Keď sme videli ľudí, ktorí lemovali ulice od letiska až po Námestie SNP. Pravdupovediac, vo Švédsku sme si možno ani neuvedomovali, čo sme dosiahli. Zábery z námestia a privítanie, na to človek nezabudne. Len keď o tom hovorím, mám z toho zimomriavky,“ priznal.

Úspešný aj ako tréner

Trénerskú kariéru začal v roku 2010 ako asistent trénera v HKM Zvolen. V sezóne 2011/2012 už pôsobil ako asistent trénera v Banskej Bystrici. V tejto pozícii okúsil aj Kontinentálnu hokejovú ligu (KHL), keď sa v sezóne 2014/2015 posadil na asistentskú striedačku Slovana Bratislava.

Od novembra 2013 do mája 2015 bol asistentom reprezentačného trénera Vladimíra Vůjtka.

V sezóne 2015/2016 sa vrátil do rodného mesta a stal sa hlavným trénerom klubu HC’05 iClinic Banská Bystrica. Klub spod Urpína pod jeho vedením získal v apríli 2017 svoj premiérový majstrovský titul.

Medzi Országhových zverencov v dovtedy najúspešnejšej sezóne „baranov“ zhodou okolností patril aj jeho hokejový generačný druh Michal Handzuš.

Nebyť jeho zdravotných problémov s kolenom, pre ktoré predčasne v roku 2009 ukončil športovú kariéru, oslavoval by možno slovenský titul nie ako tréner, ale ako Handzušov spoluhráč z útoku.

Aj vďaka tomuto úspechu predĺžilo vedenie slovenského hokejového majstra s Országhom spoluprácu. To bol jeden z kľúčových elementov úspechu červeno-bielych aj v nasledujúcej sezóne, kedy titul obhájili. Znovu pod vedením Országha.

Ten si v nasledujúcich rokoch vyskúšal trénerský angažmán aj v Slovane Bratislava, kým „belasí“ pôsobili ešte v KHL. Následne bol koučom českého Litvínova. V súčasnosti je Vladimír Országh asistentom trénera u českého majstra HC Oceláři Třinec. Rovnako je aj expertom RTVS na MS 2022 vo Fínsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport