Na hlavný obsah

Podľa Matoviča sa protiinflačný balíček upraví, Tomáš hovorí o dvoch požiadavkách

Matovič vyčíta prezidentke, že vetovala časť balíčka.

Podľa Matoviča sa protiinflačný balíček upraví, Tomáš hovorí o dvoch požiadavkách
Na kombosnímke Igor Matovič a Erik Tomáš. Foto: RTVS

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zopakoval, že ho mrzí rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej. Prezidentka v utorok (7. 6.) oznámila, že nepodpíše parlamentom schválený protiinflačný balík. Vrátila ho do Národnej rady SR na opätovné prerokovanie.

„Konečne po 30 rokoch by Slovensko mohlo zmeniť politiku proti rodinám. Veľmi ma mrzí prístup pani prezidentky. Do poslednej chvíle som dúfal, že sa pridá k prorodinnej časti politického spektra,“ uviedol Matovič v sobotu (11. 6.) v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Matovič tvrdí, že prezidentka nie je „spravodlivý sudca“. Dodal, že v skrátenom legislatívnom konaní bez problémov schválila zmeny v „Sulíkovom kilečku“ či zmeny v súvislosti s obmedzením veku sudcov v disciplinárnej komisii.

„Ale to pani prezidentka prižmúrila oči,“ tvrdí Matovič, lebo vraj išlo o Sulíka a „jej kamarátku ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú.

„Zrazu, keď je tu obrovská pomoc rodinám, ja si myslím, že len preto, lebo to predkladal Matovič, tak asi zrejme z pomsty, sa rozhodla sabotovať pomoc rodinám.“

Hlas za opäť zdrží pri hlasovaní

„Aj pani prezidentka vníma, že to nie je protiinflačný balík,“ reagoval podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš. „Celá spoločnosť očakávala, že sa konečne niečo po 9 mesiacoch, keď sa začalo zdražovanie, naozaj stane. Vláda v boji proti zdražovaniu neurobila takmer nič.“

Ako príklad uviedol pomoc v zahraničí. „Poliaci znížili DPH na palivá a potraviny, Maďari zastropovali ceny palív, Rakúšania dali ľuďom energetické šeky. Toto sú opatrenia proti zdražovaniu,“ doplnil.

Povedal, že Hlas nemá problém rokovať s koalíciou, má však dve podmienky. „Žiadame, aby sa pomoc rozšírila na dôchodcov, na nich sa nemyslí. Tiež na veľkú skupinu pracujúcich s príjmom do 1 686 v hrubom. Požiadavky neakceptovali, tak sme sa pri hlasovaní zdržali,“ povedal s tým, že ak nedôjde k zmene, pri hlasovaní sa zdržia opäť.

Minister financií ohlasuje „rekordné zvýšenie“ dôchodkov. Od januára sa vraj zvýšia o zhruba 60 eur mesačne. Za rok to bude okolo 700 eur. „To je, akoby dostali 1,5 dôchodku navyše,“ povedal.

„Pri tomto hlasovaní sa parlament rozdeľuje jednou čiarou. Poslanci, ktorí chcú podporiť rodiny. Tam nie je iná deliaca čiara,“ zareagoval Matovič. Od každého poslanca očakáva, že pri hlasovaní zváži, či pomôže rodine a nie to, kto za prelomenie veta bude hlasovať.

Zákon v upravenom znení

V zákone sa vyskytli nedostatky najmä o takzvanom krúžkovnom. Matovič tvrdí, že to súvisí s tým, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) odmietol na príprave legislatívy spolupracovať.

Podľa jeho slov sa zákon upraví. „Zákon sa zmení, uznesením vlády sme prikázali, že minister školstva musí doplniť veci, ktoré odmietol doplniť, keď sa zákon tvoril.“

K zvyšovaniu platov učiteľov v koalícii stále nedošlo. Najlepšia cesta je podľa Matoviča dať kamery na rokovania vlád. „Aby ľudia videli, či je to efektívne, kto tam chodí konštruktívne debatovať,“ povedal.

Podľa Tomáša by to bolo zbytočné, lebo „Sulík a Matovič sa hádajú aj na verejnosti.“ K tejto téme povedal, že rukojemníkmi sporu Matoviča a Sulíka vždy býva nejaká skupina ľudí a tentoraz ide o učiteľov.

Tomáš ďalej tvrdil, že líder školských odborov Pavel Ondek mu volal s tým, že má záujem spolupracovať s Hlasom na príprave zákona, ktorým sa má zvýšiť príjem všetkých pracovníkov v školstve. Ondek podľa Tomáša uviedol, že vláde momentálne nedôveruje pre pretrvávajúce hádky pri tejto téme.

„My máme čisté svedomie, lebo za posledné 4 roky sme zvýšili platy učiteľom o 50 percent,“ dodal Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko