Na hlavný obsah

Novým lídrom konzervatívcov a britským premiérom bude Rishi Sunak

Jeho jediná vyzývateľka sa vzdala.

Novým lídrom konzervatívcov a britským premiérom bude Rishi Sunak
Bývalý minister financií Rishi Sunak sa stane novým lídrom Konzervatívnej strany a zároveň britským premiérom. Foto: TASR/AP

Bývalý minister financií Rishi Sunak sa stane novým lídrom Konzervatívnej strany a zároveň britským premiérom. Stalo sa tak po tom, čo jeho jediná vyzývateľka – líderka britskej Dolnej snemovne Penny Mordauntová – odstúpila zo súboja. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Pred členmi strany ma vystúpiť s príhovorom o 15.30 h SELČ. Podľa denníka však jeho prejav nebude verejný. Novým lídrom sa stane po tom, čo britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok (20. 10.) rezignovala na svoj post.

O zostavenie vlády teraz Sunaka požiada kráľ Karol III., podľa britských médií by tak panovník mohol urobiť už v utorok (25. 10.).

„Vybrali sme si nového premiéra. Ide o historické rozhodnutie, ktoré znovu ukázalo, akú ma naša strana rozmanitosť a talent. Plne podporujem Rishiho,“ napísala Mordauntová na twitteri.

Sunak je už tretím premiérom, ktorý sa tento rok postaví na čelo britskej vlády. Najprv v júli po rade škandálov rezignoval Boris Johnson, ktorého po dlhej voľbe nahradila na čele vlády Trussová.

Na premiérskom poste však nezostala ani dva mesiace, jej mandát tak je najkratší v histórii. O lídrovi Konzervatívnej strany, a teda aj o ďalšom premiérovi v novej voľbe rozhodovalo 356 konzervatívnych poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet