Na hlavný obsah

Boris Johnson odstupuje z funkcie britského premiéra

Vo funkcii ostane, kým sa za neho nájde náhrada.

Boris Johnson odstupuje z funkcie britského premiéra
Britský expremiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson odstupuje z pozície lídra Konzervatívnej strany. Naplno tak začína proces výberu nového lídra konzervatívcov, a teda aj budúceho ministerského predsedu.

Johnson vo štvrtok (7. 7.) pred sídlom britských premiérov v Downing Street povedal, že zostane vo funkcii predsedu vlády dovtedy, kým nevyberú nového lídra konzervatívcov.

„Je jasnou vôľou parlamentnej strany, aby sa našiel nový vodca, nový premiér,“ poznamenal Johnson. Harmonogram výberu zverejnia budúci týždeň.

Johnson zdôraznil, že v politike nie je nikto nenahraditeľným, no aj tak vyjadril ľútosť, že sa musí vzdať „najlepšej práce na svete“. Kabinetných kolegov sa snažil presvedčiť, že jeho výmena by bola „excentrická“.

Johnson oznámil odchod po bezprecedentnej vlne rezignácií vo vláde. Svoju funkciu opustilo najmenej päť ministrov, v širšej vláde až 50 poslancov. Johnson čelil výzvam na odstúpenie od prvých správ o organizovaní večierkov v čase koronavírusových lockdownov.

Poslednou kvapkou bolo nedávne odhalenie, že vedel o obvinení zo sexuálneho napadnutia bývalého konzervatívca Christophera Pinchera, no aj tak ho ale vymenoval na vplyvný vládny post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet