Na hlavný obsah

Europoslanci hlasovali za odvolanie Kailiovej z funkcie

Za hlasovalo 625 poslancov Európskeho parlamentu.

Europoslanci hlasovali za odvolanie Kailiovej z funkcie
Grécka europoslankyňa Eva Kailiová. Foto: Profimedia

Potrebná väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP) v utorok (13. 12.) hlasovala za odvolanie svojej gréckej kolegyne Evy Kailiovej z funkcie podpredsedníčky EP. Kailiová, ktorú belgickí vyšetrovatelia podozrievajú z korupcie, naďalej zostáva poslankyňou.

Za návrh hlasovalo 625 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali hlasovania. Na predčasné ukončenie Kailiovej pôsobenia vo funkcii jednej zo 14 podpredsedov bola potrebná dvojtretinová väčšina v EP, ktorý má viac ako 700 kresiel.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie EP rozhodol, že Eva Kailiová už nebude jednou z jeho podpredsedníčok. Rozhodnutie nadobúda účinnosť okamžite,“ uviedla po hlasovaní na twitteri predsedníčka EP Roberta Metsolaová.

Hlasovanie zaradili do utorkového programu na návrh vedúcich predstaviteľov jednotlivých skupín EP.

„Zaviazali sme sa slúžiť európskym občanom transparentným spôsobom,“ uviedla Iratxe Garcíaová Pérezová, šéfka Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a členka tzv. konferencie predsedov.

Táto druhá najväčšia skupina v EP je blízka väčšine zadržaných a vyšetrovaných v korupčnej kauze. Kailiová je jej členkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet