Na hlavný obsah

Chyťte sa za hlavy a dajte si otázku, či to robíte dobre, odkázal Čechom víťaz ZOH v Nagane. Jalonena obhajuje

Trojnásobný majster sveta, majiteľ piatich trofejí so Vsetínom a niekdajší brankár NHL kritizuje situáciu v českom hokeji.

Chyťte sa za hlavy a dajte si otázku, či to robíte dobre, odkázal Čechom víťaz ZOH v Nagane. Jalonena obhajuje
Na snímke je bývalý hokejista Roman Čechmánek. Foto: Profimedia

Česká reprezentácia si tento rok nezahrá o medailu. Náš prvý protivník v B-skupine získal dostatočný počet bodov na to, aby sa predstavil vo štvrťfinále. No v tomto leveli aj skončil.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Neprekvapili sme, ale ani nesklamali. Samozrejme, mali sme väčšie ambície. Mohli sme postúpiť z tretieho miesta a narazili by sme na prijateľnejšieho súpera. Vždy sa hodnotí turnaj podľa štvrťfinále. Zaknihovali sme neúspech. Keď sa pozrieme pár rokov dozadu, s výnimkou vlaňajška stále vypadneme v prvom kole play-off,“ vyslovil sa bývalý skvelý brankár Roman Čechmánek, víťaz ZOH 1998 v Nagane.

Českí hokejisti v závere skupinovej fázy strácali dych. Nad ich sily bola Kanada a Švajčiarsko. Chuť si chceli napraviť proti nezdolaným zástupcom USA. Ostali však bez šance na úspech.

„Tím si vytváral príležitostí, ale nebol dôrazný v koncovke. Treba ale zobrať na vedomie, že sa nebavíme len o tomto turnaji. Musíme sa pozrieť do vlastných radov, čo sme za ostatné obdobie vychovali. Problémy trápia nielen Slovákov, ale aj nás,“ komentoval porážku 0:3 s Američanmi, ktorá bola zároveň poslednou na šampionáte.

Na snímke je bývalý hokejista Roman Čechmánek.
Na snímke je bývalý hokejista Roman Čechmánek.Foto: SITA

Do bohatého hráčskeho životopisu Čechmánka sa zmestili prevažne európske pôsobiská, no štvorročný úsek zvýraznil v tímoch NHL Philadelphia Flyers či Los Angeles Kings. Neplánuje sa pričiniť o zmeny v reprezentácii na nejakom poste?

„Určite nie (úsmev). Svoje som si odpracoval v nižších kategóriách s brankármi. Pokiaľ nie je vôľa na druhej strane, človek do toho nechce ísť. Tí najvyšší by sa mali chytiť za hlavu a položiť si otázku, či to robia dobre,“ zamyslel sa päťnásobný vsetínsky majster.

Ako Ramsay

Česi sklamali vlani na zimnej olympiáde v Číne. Prakticky okamžite bol odvolaný tréner Filip Pešán. V marci sa ujal funkcie Fín Kari Jalonen. O tri mesiace doviedol mužstvo k bronzovej medaile v Tampere. Desať rokov sa čakalo na medailový lesk.

„Odviedol fantastickú prácu. Má veľkú výhodu, že nie je spätý s tamojšími ľuďmi, ktorí ho nemôžu ovplyvňovať. Všetko, čo doposiaľ urobil, boli vyslovene hokejové veci. Teraz ho možno niekto kritizuje za tento šampionát, ale jeho rukopis je značný. Úplne mi pripomína Craiga Ramsayho, ktorý dal tvár vášmu hokeju,“ ocenil robotu zvučného Severana.

Ani nie deň po vypadnutí z play-off majstrovstiev sveta šéf českého zväzu Alois Hadamczik informoval, že od zahraničného kormidelníka bude požadovať vysvetlenie, z akého dôvodu stagnovala v hernom prejave kreativita, vôľa a bojovnosť.

„Treba rozhodovať s chladnou hlavou a nie pod vplyvom emócií. Samozrejme, v hráčoch aj manažéroch to občas vrie, ale unáhlené rozhodnutia nevedú k ničomu. Neplatilo to ani v minulosti. Takýto proces musí prejsť cez všetkých kompetentných, nie jednotlivca. Nemôže to fungovať v štýle „ja to tak vidím a ja o tom rozhodnem.“ Takto sa to jednoducho nemôže riešiť. Ak si niekto myslí, že áno, tak je na veľkom omyle,“ upozorňuje rodák z Chrudimu.

Doma dobre, ťažkostí vonku

Na pripravované hodnotenie turnaja v podaní Čechov zareagoval krátkym vyhlásením bývalý obranca a člen Výkonného výboru ČSLH Jiří Šlégr, ktorý prezradil, že netreba hneď stínať hlavy.

„Je to tak. Pozrime sa do minulého roka, čo sa podarilo na MS vo Fínsku. Taktiež sa zamyslíme nad tým, akým spôsobom dopĺňame národný káder. Naša extraliga je kvalitná a nikto o tom nepochybuje. Ale prídeme na medzinárodné fórum a je problém. Spomeniem trebárs hru troch proti trom na malom priestore, kde sa všetko rieši v rýchlosti i pohybe. Toto je medzinárodný hokej, a to v extralige neexistuje,“ povedal.

Musíme sa začať viac zaujímať o výchovu hráčov, cestovať po malých turnajoch a oťukávať si chlapcov. Cez neúspechy prichádzajú úspechy. Tadiaľ vedie cesta, aby sme si pripravili hokejistov na majstrovstvá sveta,“ dodal Roman Čechmánek, ktorý sa pokúšal presadiť pred tromi rokmi v prvoligovej Trnave, ale počas sezóny bola s ním ukončená spolupráca.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport