Na hlavný obsah

M. Dzurinda: Otázky k zelenej tranzícii budeme vždy posudzovať v prísnej väzbe na ekonomické záujmy (rozhovor)

Strana Modrí, Most-Híd chce tiež zaviesť vysokorýchlostný internet aj do odľahlých regiónov.

M. Dzurinda: Otázky k zelenej tranzícii budeme vždy posudzovať v prísnej väzbe na ekonomické záujmy (rozhovor)
Na snímke predseda subjektu Modrí, Most – Híd Mikuláš Dzurinda. Foto: RTVS

Zelená tranzícia má v prostredí politickej strany Modrí, Most-Híd vždy modrú farbu. Vyhlásil to predseda strany Mikuláš Dzurinda v predvolebnom rozhovore v RTVS.

Zdôraznil, že jeho strana chce prispieť k zastaveniu negatívnych trendov v oblasti životného prostredia, ale tieto riešenia musia byť podľa jeho slov efektívne. „Aby to celé bolo vecne a aj časovo udržateľné. Inými slovami, vždy budeme tieto otázky posudzovať v prísnej väzbe na ekonomické záujmy,“ priblížil.

Strana Modrí, Most-Híd sa chce pričiniť aj o to, aby bol vysokorýchlostný internet dostupný aj v najodľahlejších obciach a regiónoch Slovenska. Viac o plánoch strany si prečítajte nižšie.

Celý rozhovor si pozrite vo videu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu vašej strany, na ktorú oblasť verejného života kladie vaša strana najväčší dôraz?

Slovensko potrebuje zásadný obrat. Žiaľ, za tými najlepšími v Európe zaostávame. Je to treba zmeniť tak, aby sme sa začali tým najlepším približovať. Pred dvadsiatimi rokmi sme dotiahli Slovensko do Európskej únie. Dnes je treba európsku kvalitu priniesť na Slovensko. Kľúčom, základom je ekonomika. Nástrojom sú reformy ekonomické a sociálne.

Ľuďom sa zvyšujú náklady, spotrebiteľské ceny, ceny energií, hypotéky. Ako by mal pomôcť štát?

Predovšetkým zodpovedným rozpočtovým hospodárením. Je treba prestať rozhadzovať peniaze na nezmyselné veci a sústrediť sa na to, čo je nevyhnutné v sociálnej oblasti, na pomoc tým naozaj ohrozeným, najslabším sociálnym skupinám.

No ak sa teda pozrieme osobitne na túto skupinu sociálne slabších občanov, dôchodcov a mladé rodiny. Jednoznačná odpoveď teda, mal by štát zvýšiť podporu týchto skupín?

Jednoznačne áno. Napríklad máme v programe celkom konkrétne prepracovaný systém takzvaných reverzných hypoték. Tento systém umožní dôchodcovi, ak sa pre to rozhodne zvýšiť príjem okamžite. Samozrejme máme plán zvýšiť príjmy aj zamestnancov.
To dosiahneme znížením odvodov. Okamžite týmto spôsobom dôjde k zvýšeniu čistého príjmu zamestnancov. No a na tie ostatné sociálne skupiny, na to je cielená adresná sociálna pomoc.

V marginalizovaných komunitách v osadách stále pretrvávajú problémy. Aké kroky by mal prijať štát, aby pomohol týmto ľuďom a následne ďalším generáciám?

Mali by sme sa zamerať na deti, vrátane tých, ktoré sú ešte v predškolskom veku tak, aby si osvojili základné návyky a aby dostali vzdelanie. Treba chrániť tieto deti pred všetkými negatívnymi vplyvmi. Niekedy, žiaľ, prichádzajú aj od vlastných rodičov. Potom je potrebné zaviesť napríklad to, aby rodiny, v ktorých aspoň jeden rodič pracuje, boli sociálne ekonomicky zvýhodnené.

Viaceré medializované prípady otriasli v posledných rokoch políciou, justíciou aj prokuratúrou. Aké kroky by ste urobili na ich úplné odpolitizovanie?

Rozhodnutia súdov sa musia ešte viac dostať pred verejnú kontrolu. Zo zákona by malo byť nariadené, že policajti, predstavitelia polície sa nesmú rozhodovať k politickým témam.
No a napokon je v systéme našej prokuratúry potrebné zaviesť systém bŕzd a protiváh.

Ruská agresia na Ukrajine trvá už viac ako rok a pol. Slovensko našim východným susedom pomáha vojensky aj humanitárne. Plánuje vaša strana pokračovať v tejto pomoci?

Áno, plánujeme pokračovať v tejto pomoci.

Čo by urobila vaša strana, ak by mala možnosť sa podieľať na vyjednávaní o mieri na Ukrajine?

Okamžite by sme začali prípravy na obnovu Ukrajiny vrátane angažovanosti našich slovenských podnikov. Presadili by sme vymenovanie splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre obnovu Ukrajiny. Tento splnomocnenec by mal za úlohu presadzovať aj strategické zámery Slovenska, ktoré by mali viesť k ukončeniu tejto vojny.

Ďalšou dôležitou témou je zahraničná politika. Čo by malo podľa vás patriť medzi priority Slovenska v zahraničnopolitickej scéne?

Najvyššou prioritou je dobudovať projekt európskeho znovu zjednotenia. Dobudovať tento projekt do takej podoby, že by Európska únia bola nielen bohatá, ale aj silná. Že by sa stala rovnocenným partnerom Spojených štátov v našej transatlantickej spolupráci.

Na pretrase sú často aj problémy zdravotníctva. Čo by ste urobili, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta na Slovensku?

Našiel by som manažéra. Manažér, ktorý by pochopil, že šéfom v systéme, alebo ak chcete klientom, je občan. Občan, ktorý sa v prvom rade sám stará o svoje zdravie, ktorý nezanedbáva prevenciu.

Občan, ktorý sa ale občas stane aj pacientom. Takéhoto manažéra by som našiel. Prípravy a politické zadanie na komplexnú reformu máme pripravené.

Čo by ste urobili pre to, aby mladí lekári neodchádzali do zahraničia, ale naopak, aby ostávali na Slovensku?

Presne to, čo som povedal. Našiel by som manažéra, ktorý by presadil reformu vedúcu k systému, ktorý bude plne funkčný, ktorý bude zohľadňovať záujmy občanov, ale samozrejme aj všetkých účastníkov tohto procesu, to znamená lekárov, zdravotných sestier, poisťovní.

Presuňme sa k ekonomike. Vo verejných financiách výrazne vzrástol dlh. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať úsporné opatrenia. Ako to vníma a aké plány má vaša strana?

Áno, je treba konsolidovať verejné financie, o tom niet najmenších pochýb. Už som to naznačil v predchádzajúcej odpovedi, že v prvom rade je treba zodpovedne nakladať s verejnými financiami, nie rozhadzovať peniaze. Byť zodpovedný pri každej jednej výdavkovej položke, ale najúčinnejším nástrojom je naštartovať ekonomiku, aby sa ten koláč začal zväčšovať. Keď rastie ekonomika, rastú aj príjmy do štátneho rozpočtu.

Už načrtli, ale otázku vám musím položiť, čo vám je bližšie – zvyšovať dane alebo šetriť na výdavkoch štátu?

Ja som to už naznačil. Najbližšie je mi urobiť takú reformu, ktorú sme už v minulosti dokázali, keď hospodársky rast presiahol 10 percent. Reformu, ktorá privedie Slovensko k oživeniu ekonomiky. Ja som nikdy nezvyšoval dane. My sme v dvoch vládach dane znižovali, napriek tomu tie ekonomiky rástli. Teda cestu, ktorú navrhujeme my, Modrí, Most-Híd, vidím v znížení daní, znížení odvodov, zodpovednom rozpočtovom hospodárení a efektívnom využívaní európskych peňazí.

Potrebujeme zásadnú reformu čerpania eurofondov, aby sme ich v prvom rade vedeli vyčerpať a v druhom rade, aby tie peniaze išli presne tam, kam ísť majú, aby aj to prispelo ku konsolidácii a zdravým verejným financiám.

Slovensko v niektorých odvetviach stráca konkurencieschopnosť. Dôležitým faktorom je aj kvalita podnikateľského prostredia. Ako by ste ju zlepšili?

Štyrmi spôsobmi. Po prvé, vrátili by sme sa k rovnej dani. Znovu zavedieme rovnú daň. Po druhé, zásadným spôsobom znížime odvody. Po tretie, odbúrame veľkú časť byrokracie a prekážok, ktoré bránia podnikateľom efektívne podnikať. A napokon, ako bod číslo štyri -digitalizácia ekonomiky.

Aký je váš postoj k zamestnávaniu cudzincov na Slovensku?

Mal by sa zmeniť do tej miery, aby to bolo Slovensku na osoh, aby to prospelo slovenskej ekonomike a zároveň, aby to neohrozovalo našu bezpečnosť. Samozrejme, sú profesie, kde si veľmi dobre uvedomujem, že pružnejšie zamestnávanie cudzincov by bolo našej ekonomike a našej spoločnosti omnoho viac na osoh ako na škodu.

Ďalšou dôležitou a diskutovanou témou sa stalo životné prostredie na Slovensku. Máme problémy s výrubmi lesov, útoky medveďov a takisto zonácie národných parkov. Čo vaša strana a životné prostredie?

Zelená tranzícia v prostredí našej politickej strany má farbu modrú. Čím chceme zvýrazniť, že samozrejme, veľmi si prajeme, aby sme zastavili negatívne trendy a prispeli k tým pozitívnym. Zároveň ale jedným dychom dodávam, že stále to budeme robiť tak, aby tie riešenia boli efektívne, vecne správne, aby to celé bolo vecne a aj časovo udržateľné. Inými slovami, vždy budeme tieto otázky posudzovať v prísnej väzbe na ekonomické záujmy.

Európska únia chce do roku 2030 zdvojnásobiť energie z obnoviteľných zdrojov. Ako to vníma vaša strana?

Sme za. Sme za to, aby sme tieto zdroje podporovali, aby sa tieto zdroje diverzifikovali, ale opäť a zase a jedným dychom dodám, že tak, aby to bolo efektívne, udržateľné, správne.

Štáty Európskej únie schválili pravidlá na ukončenie predaja áut na benzín a naftu do roku 2035. Dá sa teda očakávať postupný prechod na elektromobily? Ako by malo postupovať Slovensko v tejto oblasti?

Myslím si, že ten proces sa už začal. Keď bude dobrá infraštruktúra a logistika, nevidím žiadny dôvod na špeciálne motivácie. Pôjde to prirodzeným spôsobom

Tie rozdiely medzi slovenskými regiónmi sú veľké. Čo chcete urobiť, aby sa zmenšili?

V prvom rade sa chceme pričiniť o to, aby sme zaviedli vysokorýchlostný internet aj do tých najodľahlejších obcí alebo regiónov. To je základ. Komunikácia vládne svetom. My nemáme ropu, nemáme plyn, ale máme dáta. Tieto dáta nevieme využívať. Internet je ohromná vec, len je treba túto možnosť internetu našim regiónom sprístupniť.

Po druhé, chceme dobudovať cestnú infraštruktúru. Veľa teraz cestujem po Slovensku. V mnohých oblastiach je to katastrofa. Po tretie, chceme, aby naše regióny mali omnoho viac kompetencií pri rozdeľovaní európskych fondov. Napokon chceme aj podstatne väčšiu časť peňazí regiónom odovzdať priamo, aby o použití týchto peňazí rozhodovali naše regióny priamo samé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko