Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Daň zo sladených nápojov a tabaku má priniesť štátu milióny eur. Zdražejú aj tabakové výrobky

Výrobcovia hovoria, že daň len na sladené nápoje nie je férová.

Daň zo sladených nápojov a tabaku má priniesť štátu milióny eur. Zdražejú aj tabakové výrobky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sladené nápoje a tabakové výrobky budú drahšie. Vláda schválila vyššiu spotrebnú daň. Ide o jedno z konsolidačných opatrení. Do štátneho rozpočtu má priniesť milióny eur.

Vyššia daň by sa mala vzťahovať na nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami. Dane by sa mali zvýšiť o 15 centov za liter za klasické balené nápoje a šumienky. Tridsať centov za liter za energetické nápoje. Sirupy o 1,05 eur.

,,Ministerstvo financií SR navrhlo jednotné sadzby dane pre jednotlivé kategórie sladených nápojov, a to najmä z dôvodu, aby bolo dané zdanenie prehľadnejšie a efektívnejšie na oboch stranách – teda aj na strane výrobcov aj na strane štátu,“ zaznelo vo vyjadrení Ministerstva financií SR.

Zvyšovaniu spotrebnej dane sa v Správach RTVS venovala Andrea Škutová:

Výrobcovia hovoria, že daň len na sladené nápoje nie je férová.

,,Na trhu máme aj alkoholické nápoje, ktoré majú novú spotrebnú daň, prípadne alkoholické nápoje, ktorým vyjde menšia spotrebná daň ako je tá na sladené nápoje. Očakávame extrémny nárast pri sladených nápojoch až od 30 až do 130 percent. Čo vyženie spotrebiteľov, keď budú nakupovať, nenakúpia si tam len sladené nápoje ale aj niečo iné,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Morvai.

Opozícia zvyšovanie daní kritizuje

Viac si priplatíme aj za tabakové výrobky. Za cigarety približne 40 centov za krabičku. Nová spotrebná daň sa okrem klasických cigariet bude vzťahovať aj na náplne do elektronických cigariet či nikotínové vrecúška.

,,S rastúcimi cenami sa samozrejme zvyšuje aj motivácia kriminálnych skupín pašovať na Slovensko väčšie množstvá tabakových výrobkov a predávať ich na čierno. Bude teda potrebné zvýšiť kontrolu schengenských hraníc,“ uviedol analytik Marián Búlik.

Opozícia zvyšovanie spotrebných daní kritizuje a považuje to za najhorší možný spôsob získavania peňazí do štátneho rozpočtu.

,,Konsolidácia by nemala byť o tom, že to zaplatia ľudia, spotrebitelia. Konsolidácia by mala byť z výrazne značnej časti, že štát začne šetriť na sebe, na svojej prevádzke, efektívnosti alebo napríklad aj na množstve zamestnancov,“ oponoval podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Vyššie spotrebné dane budú platiť od budúceho roka. V roku 2025 by mali konsolidačné opatrenia priniesť do rozpočtu odhadom 100 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika