Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

FIFA oslavuje 120 rokov, ktoré poznačili aj škandály. Z majstrovstiev sveta dokázala urobiť úspešný biznis

Patrí medzi najväčšie športové inštitúcie na svete.

FIFA oslavuje 120 rokov, ktoré poznačili aj škandály. Z majstrovstiev sveta dokázala urobiť úspešný biznis
Foto: SITA/AP

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v utorok (21. 5.) oslavuje 120 rokov od svojho vzniku. Spadajú pod ňu takmer všetky svetové futbalové asociácie. Počas svojej existencie sa nevyhla ani rôznym škandálom, či kauzám. Ako sa FIFA stala najväčšou športovou inštitúciou na svete, prišiel do relácie Svet :24 porozprávať športový komentátor RTVS Marcel Merčiak.

FIFA sa podľa Merčiaka stala najväčšou športovou inštitúciou na svete preto, lebo je najvyšším orgánom najpopulárnejšej hry na svete. „Futbal je absolútny fenomén 20. storočia, ktorý posúva svoju silu aj ďalej. Práve prostredníctvo tejto medzinárodnej federácie, ktorá bola založená pred spomínanými 120 rokmi siedmimi krajinami v Paríži, deklaruje svoju silu,“ uviedol komentátor.

Medzinárodná futbalová federácia je často spájaná s jej politickým vplyvom. Merčiak je presvedčený, že je ovplyvnená obrovskou politickou mocou. „V súčasnom svete však dokázala, pre ňu veľmi dobre a správne, reagovať, akonáhle sa začali objavovať obrovské škandály, ktoré boli diskutované predovšetkým médiami západného sveta,“ vyhlásil.

Dohoda s MOV

Svetovú športovú organizáciu z FIFA vybudovala jej finančná sila, ktorá začala rásť od začiatku 70. rokov, myslí si Merčiak. „Keď si vezmeme kolektívne športy na olympijských hrách, skoro pre každý jeden šport je to čosi ako vrchol. FIFA má však s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) dohodu, ktorá trvá už vyše 30 rokov. Hovorí o tom, že na olympiáde môžu hrať len futbalisti do 23 rokov, plus traja starší hráči,“ informoval.

FIFA si tak podľa neho uchránila svoje zlatá vajce, ktoré sa volá Majstrovstvá sveta vo futbale. Dodal, že urobila všetko pre to, aby bol tento turnaj, hraný raz za štyri roky, absolútnou výkladnou skriňou futbalu.

Pozrite si celý rozhovor so športovým komentátorom Marcelom Merčiakom:

Množstvo škandálov

Reputáciou FIFA otriaslo množstvo škandálov, ktoré ju podľa komentátora zmenili aj v oblasti vnútorného riadenia. „Reformu robili ľudia, ktorí stáli v pozadí veľkých škandálov,“ povedal. Zaspomínal pri tom na 1. december 2010, keď sa v jeden deň rozhodlo, že MS 2018 budú v Rusku, pričom kandidovala aj Anglicko a MS 2022 budú v Katare, pričom kandidovali veľké krajiny na čele s Austráliou a Spojenými štátmi.

„Krajiny západného sveta to nevedeli prehrýzť, chceli po investigatívnej a žurnalistickej stránke ukázať, ako vlastne funguje FIFA a aké čierne ruky sú v pozadí,“ skonštatoval Merčiak.

Po odchode riaditeľa Seppa Blattera prišiel podľa komentátora veľký futbalový administrátor, predtým pôsobiaci v UEFA, Gianni Infantino. „Dokázal to opäť ustáť a zvládnuť. Urobili zmenu, že už nerozhoduje výkonný výbor pozostávajúci z 23 ľudí. Ale rozhoduje Rada FIFA, ktorá má 37 členov. Čiže rozšírili kontrolný a riadiaci orgán FIFA. A svetový futbal pokračuje ďalej,“ povedal Merčiak.

Keď skončil prechádzajúci riaditeľ Sepp Blatter, medzi fanúšikmi bola obrovská nevôľa voči tomu, ako organizácia funguje. Komentátor si myslí, že futbal tým neutrpel. „Myslím si, že tým, ako je postavená hierarchia a štruktúra svetového futbalu, na čele s FIFA, pod ktorou sú konfederácie, toto robí futbal futbalom. Keď sa na to pozeráme ako slovenskí fanúšikovia, môžeme to porovnať s hokejom. Majstrovstvá sveta v hokeji nie sú najväčším hokejovým turnajom a nie sú tam ani najlepší hráči. FIFA garantuje, že každé štyri roky na MS prídu najlepší hráči,“ povedal.

Chýba už iba prestížna klubová súťaž

Osoba, ktorá zmenila tvár svetového futbalu, je podľa Merčiaka brazílsky právnik, doktor João Havelange. „On z toho urobil biznis a urobil biznis aj z MS. Vďaka nemu sa futbal dostal do prostredia, že bol obchodne silný, mal obrovskú finančnú moc a mohol napredovať,“ uviedol.

„Jediná vec, ktorú FIFA nemá a čo ju odlišuje od UEFA je Liga majstrov. Medzinárodná futbalová federácia chce urobiť tiež niečo, aby mala silnú ligovú súťaž. Od budúceho roka sa budú hrať MS klubov. Je ale otázne pre veľké kluby, či tam budú brať najlepších hráčov a budú to brať seriózne,“ dodal.

Vyspelé technológie

Futbal kráča s dobou, sú v ňom vyspelé technológie. VAR bol podľa Merčiaka nevyhnutnosťou. Spomínate si na gól Franka Lamparda proti Nemcom v osemfinále MS 2010?

„Nevyhnutnosťou bolo aj zavedenie technológie gólovej čiary. Gól, ktorý dal Lampard, videl celý svet, okrem dvoch ľudí. Uruguajského rozhodcu a jeho asistenta. Celý svet sa na tom potom smeje, toto sa na MS stať nemôže,“ zdôraznil. Pri VAR sa podľa Merčiaka musí zefektívniť čas pri rozhodovaní.

futbal

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport