Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Niektorých ochrankárov po atentáte na R. Fica postavili mimo služby, zistili Reportéri RTVS

Niektorí spôsobilosť riaditeľa spochybňujú.

Niektorých ochrankárov po atentáte na R. Fica postavili mimo služby, zistili Reportéri RTVS
Snímka z miesta atentátu na Roberta Fica. Foto: RTVS

Po atentáte na Roberta Fica sa dvihla vlna kritiky k Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ). Odborníci hovoria o mnohých pochybeniach, otázky o spôsobilosti vykonávať funkciu riaditeľa takéhoto úradu smerujú na Pavla Krejčího.

„Nakoniec som sa dozvedel, že riaditeľ je bývalý personalista,“ povedal o riaditeľovi ÚOÚČ bývalý prezident policajného zboru Štefan Hamran.

„Mám ekonomické vzdelanie, pracoval som v polícii niekoľko rokov, pracoval som na úrade ústavných činiteľov, v súkromnom sektore. Nemyslím si, že nie som spôsobilý vykonávať túto prácu,“ reagoval Pavol Krejčí.

Dodal, že funkcia riaditeľa úradu je manažérska funkcia. Nemyslí si, že by mal nedostatočné vzdelanie na to, aby viedol ÚOÚČ. Podľa predsedu slovenského zväzu džudistov Jozefa Tománeka pôsobil ešte v ochranke Vladimíra Mečiara a jeho schopnosti považuje za bohaté.

„Kto môže posudzovať výmeny, ktoré sme urobili, že sú nekompetentné? Viem, že sa takéto hlasy ozývajú. To sú ľudia, ktorí majú informácie iba z verejných zdrojov. Ja si za tým, čo bolo urobené, stojím,“ poznamenal Pavol Krejčí.

„Treba inak nastaviť personálnu politiku, pretože na čele takýchto útvarov majú stáť dlhoroční skúsení policajti,“ myslí si Hamran.

„Keď sa pýtate na riaditeľa ÚOÚČ, viete, kde bol včera. Včera bol v Handlovej. Viete, aký mal oblek? Celý od krvi. Bol priamo tam, pri premiérovi a odkedy nastúpil na úrad, robí všetko preto, aby sa úrad nevenoval nákupu luxusných áut v červenej koži, ale aby zabezpečil to, aby ochrankári mali riadny výcvik, ktorý za tri a pol roka nemali,“ vyhlásil po rokovaní bezpečnostnej rady deň po atentáte minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Personálne zmeny?

Podľa informácií, ktoré získala redakcia Reportérov RTVS na ÚOÚČ nastali personálne zmeny. Niektorých ochrankárov, ktorí boli pri atentáte na premiéra, postavili mimo služby. Okolnosti po zásahu stále preveruje aj policajná inšpekcia.

„Aktuálne je vami spomínaný prípad v štádiu vyšetrovania Úradom inšpekčnej služby, preto z uvedeného dôvodu i z takticko-bezpečnostných dôvodov nemôžeme poskytnúť bližšie informácie,“ uviedol hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Keď sme sa pýtali na preverovanie zásahu ochranky počas atentátu na premiéra, inšpekcia potvrdila, že preveruje aj ďalšie možné zlyhania.

„Úrad inšpekčnej služby preveruje občiansky preukaz a taktiež aj uniknuté video. Vyšetrovateľ tu začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Na vyšetrovanie tohto prípadu je uvalené informačné embargo,“ priblížila hovorkyňa ÚIŠ Andrea Dobiášová.

Generálna prokuratúra žiada o zdržanlivosť pri vyjadrovaní o vyšetrovaní atentátu. Avizuje, že hneď ako to bude možné, všetky informácie zverejní.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko