Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Je najvyšší čas nájsť si letnú brigádu, ponuky môžu byť čoskoro obsadené. Koho hľadajú zamestnávatelia a aké sú mzdy?

Najlákavejšie ponuky sa už obsadzujú.

Je najvyšší čas nájsť si letnú brigádu, ponuky môžu byť čoskoro obsadené. Koho hľadajú zamestnávatelia a aké sú mzdy?
Kto hľadá letnú brigádu má najvyšší čas. O pár týždňov môžu byť najlákavejšie pracovné ponuky obsadené. Foto: RTVS

Kto hľadá letnú brigádu má najvyšší čas. O pár týždňov môžu byť najlákavejšie pracovné ponuky obsadené. Zamestnávatelia potrebujú najmä pokladníkov, skladníkov, ale tiež animátorov. V niektorých častiach Slovenska si brigádnik zarobí za hodinu päť eur, inde je hodinová mzda až osem eur.

Barbora pracuje ako produkčná v rádiu. Nastavila si vysoký životný štandard. A keďže míňa veľa peňazí, rozhodla sa nájsť si brigádu a privyrobiť si. Inak tomu nebude ani počas letných mesiacov.

„Počas leta budem pracovať. Chodím brigádovať ako babysiterka, chodím upratovať, chodím robiť obsluhu v jednom podniku,“ opisuje svoje plány produkčná a brigádnička Barbora Bažíková.

Letným brigádam sa v reportáži pre Správy RTVS venoval redaktor Silvester Roštár:

Barbora tvrdí, že množstvo práce jej nateraz vyhovuje. Únavu nepociťuje a za ten zárobok jej to stojí. „Odvíja sa to od toho, koľko som tam hodín, ale je to približne od 40 do 150 eur za deň,“ opisuje Barbora výšku zárobku.

Podľa pracovných portálov si môže záujemca o brigádu aktuálne vyberať z vyše šesťsto ponúk. Tie najlákavejšie sa v týchto dňoch obsadzujú rýchlo.

„Najväčší záujem je o obchod. Takmer 50 reakcií v priemere chodí na jednu pracovnú ponuku predavačov, pokladníkov, dokladačov tovaru,“ priblížila PR manažérka Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Žiadaní sú tiež čašníci, pomocní pracovníci v kuchyni či skladníci. Podľa zákona môže brigádovať každý, kto dovŕšil 16-násť rokov. Pracovník na dohodu si dokáže slušne zarobiť. Výška mzdy však závisí od náplne práce a tiež od lokality.

„V oblasti hlavného mesta je vyššia ponuka. To znamená, že brigádnici majú 8 až 10 eur na hodinu. Pričom ľudia na strednom Slovensku a východnom pracujú za 4 až 5 eur na hodinu,“ uviedla hovorkyňa portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.

Lákavé zahraničie

Mnohých však láka aj zahraničie. Tu si dokážu brigádnici zarobiť oproti Slovensku oveľa viac. A výhoda je tiež v tom, že sa priučia cudziemu jazyku.

„Práca na výletných lodiach, animátori voľného času, zber sezónneho ovocia. Taký animátor v Grécku alebo v Chorvátsku môže zarobiť mesačne tisíc až dvetisíc eur,“ konkretizovala Katarína Tešla.

Študenti, ktorí si nájdu brigádu, sú rovnako platcami dane a odvodov ako riadni zamestnanci. Keď sa však zamestnajú na dohodu, daň sa im vráti.

„Ak študent za celé leto nezarobí viac ako 5 646 eur a 48 centa, v takomto prípade študentovi bude vrátená celá suma dane. A to na základe podaného daňového priznania, alebo celkového ročného zúčtovania dane,“ uviedla prezidentka Daňového fondu Slovenska Alica Orda Oravcová.

Či sa už bude človek uchádzať o sezónnu brigádu doma alebo v cudzine, dbať musí na životopis, aby zamestnávateľa zaujal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika