Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Medvede netrápia len Slovensko: Japonské úrady vydali po útokoch šeliem výstrahy

K incidentom malo dôjsť na severovýchode Japonska.

Medvede netrápia len Slovensko: Japonské úrady vydali po útokoch šeliem výstrahy
Medveď hnedý. Foto: SITA/Branislav Bibel

Japonské úrady v sobotu (18. 5.) vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali. Informovala o tom agentúra AP.

Medveď v sobotu napadol dvojicu policajtov v meste Kazuno v prefektúre Akita na severovýchode Japonska počas toho, ako sa policajti snažili odniesť telo nezvestného muža. Uvádzajú japonské médiá. Ich stav je vážny, ale nie život ohrozujúci.

Úrady niektoré zalesnené oblasti mesta Kazuno uzavreli „na neurčito“. Policajné autá aj vrtuľník oblasť cez víkend prehľadávali a pátrali po medveďoch. Polícia obyvateľov vyzýva, aby so sebou nosili zvončeky alebo iné zdroje zvuku, ktoré medvede odplašia.

Nezvestný muž sa stratil pred niekoľkými dňami, keď sa vydal do hôr na zber bambusových výhonkov. Jeho telo objavili o niekoľko dní neskôr pokryté tržnými ranami. Podľa AP bezprostredne nie je jasné, či príčinou mužovej smrti bol útok medveďa alebo či sa rany na jeho tele objavili až keď už bol mŕtvy.

V japonskej divočine žijú tisíce medveďov ušatých (Ursus thibetanus). Tento druh medveďa je menší ako medveď hnedý, má čiernu srsť a na hrudi biely pruh v tvare písmena V alebo Y.

Za zvýšeným počtom útokov je zrejme nedostatok potravy spôsobený klimatickou zmenou a postupné miznutie prirodzeného životného prostredia medveďov a jeho premena na poľnohospodársku krajinu, dodáva AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet