Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Na Slovensku to majú ženy ťažšie ako muži, platí to aj na pracoviskách. Čo robiť, aby sa situácia zmenila?

Ženy majú menej voľného času, často robia viac neplatenej práce.

Na Slovensku to majú ženy ťažšie ako muži, platí to aj na pracoviskách. Čo robiť, aby sa situácia zmenila?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ženy to majú v slovenskej spoločnosti stále ťažšie ako muži. Pre zmenu spoločenská objednávka nie je, skonštatoval to v relácii RTVS Peniaze generálny riaditeľ 365 banky Andrej Zaťko. Téme zlepšovania pracovného prostredia pre ženy sa už venuje roky. Problémy sa týkajú neplatenej práce, nižších platov aj ďalších vecí.

„Ženy idú vlastne z práce do práce. Je to práca, ktorú robia doma, teda starostlivosť rodinu, o domácnosť. Muži niekedy majú argumenty, že keď je treba opraviť auto, tak to spravia oni. Lenže to sa robí raz za čas a o domácnosť sa treba starať každý deň,“ skonštatoval Zaťko.

Ako zlepšiť podmienky pre ženy v slovenskej spoločnosti sme sa v relácii RTVS Peniaze pýtali generálneho riaditeľa 365 banky Andreja Zaťka:

Príslušníčky jemnejšie pohlavia teda majú menej voľného času. Poukazujú na to aj viaceré prieskumy, v ktorých sa sťažujú na nedostatok spánku a oddychu. Podľa Zaťka pritom pre ne vie veľa spraviť spoločnosť ako celok, teda zamestnávatelia aj domácnosti.

V domácnostiach by k zlepšeniu mohla prispieť väčšia miera deľby neplatenej práce. Nemali by sme brať za samozrejmosť, že sa ženy starajú o rodinu, varenie, upratovanie a pod. Veľa vedia spraviť aj zamestnávatelia.

„Niektoré firmy majú zavedené povinné kvóty na manažérske pozície. A keď aj toto nie je, tak napríklad sa dajú ženy podporovať tým, že sa im ďaleko viacej pomáha v kariére. To znamená teda vzdelávanie, cez nejakú podporu zamestnávateľov či zamestnávanie žien po materskej dovolenke,“ pokračoval Zaťko.

Poukázal pritom na problém návratu žien do zamestnania z materskej dovolenky. Byť osem hodín v práci totiž bežne nestíhajú, a to práve pre neplatenú prácu, ako rozvážanie detí do a zo vzdelávacích inštitúcií a pod. Výrazné zmeny by mohol priniesť aj štát.

„Máme podporovať rodiny. A vieme to robiť napríklad tak, že bude viac jasličiek, viac škôlok, Tie rodiny sa potom budú zamýšľať, či zvládnu aj druhé, tretie dieťa, napríklad, nie iba jedno. Aj štát vie robiť veľa preto, aby sa tá situácia zmenila,“ dodal Zaťko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika