Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Od ekologickej katastrofy ubehli viac ako dva roky, riešenie sa nenašlo: Rieka Slaná je opäť oranžová

Na rieke stále platí mimoriadna situácia.

Od ekologickej katastrofy ubehli viac ako dva roky, riešenie sa nenašlo: Rieka Slaná je opäť oranžová
Na snímke rieka Slaná. Foto: RTVS

Rieka Slaná je stále znečistená kontaminovanou vodou z bývalej bane v Nižnej Slanej. Od ekologickej katastrofy ubehli už viac ako dva roky. Sfarbená hladina rieky stále znepokojuje obyvateľov. Riešenie sa stále nenašlo.

Rieka sa opäť sfarbila do oranžova. Je to v niekoľkokilometrovom úseku v blízkosti bane v Nižnej Slanej. „Momentálne toto výrazné sfarbenie pripisujem nízkemu prietoku, avšak od miestnych obyvateľov som počul, že sa údajne zvýšil výtok týchto vysokokontaminovaných vôd. Avšak tento údaj zatiaľ nemám potvrdený,“ informoval aktivista a rybár Tibor Varga.

Nám to však potvrdilo ministerstvo hospodárstva. „Zistenie potvrdilo postupné zhoršovanie fyzického stavu banských diel a ich stability, spolu so zrýchleným nárastom objemu výtoku kontaminovaných vôd do rieky Slaná, ktorý narástol z objemu cca. 2,0 l/s na súčasný objem cca. 5,0 l/s.,“ uviedlo ministerstvo.

Z bane vyteká voda, ktorá obsahuje železo, mangán, nikel, ale aj arzén. Banským zásahom ešte v roku 2022 sa objem kontaminovaných látok znížil o 90 percent.

„Následne sa pripravilo k máju 2023 trvalé technické riešenie, v súčinnosti všetkých dotknutých rezortov, vrátane modelu financovania. Je možné k nemu kedykoľvek pristúpiť,“ ozrejmil bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

V januári tohto roka krízový štáb sfáral aj do bane. Vtedy sa hovorilo aj o tom, že do konca apríla majú byť pri bani nainštalované sedimentačné nádrže. „Žiaľ, nič z tohto sa nesplnilo, žiadne sedimentačné nádrže sa nevybudovali,“ povedal Varga.

Čo sa deje s riekou Slaná zisťovala v Správach RTVS redaktorka Martina Beshirová:

Záchranné práce

Kvôli zhoršenej situácii v bani však ministerstvo hospodárstva musí najprv urobiť ďalšie záchranné práce. Tie sú naplánované do konca tohto roka.

„Cieľom týchto plánovaných prác je výrazné obmedzenie vtekania banských vôd do hlbokých častí banského diela a týmto zabránenie ich následnej kontaminácii a ich zvyšujúcemu vytekaniu na povrch a do rieky Slaná, ako aj zabezpečenie banských diel a ich stability,“ objasnilo ministerstvo hospodárstva v písomnom stanovisku.

„Po ukončení prvej etapy prídu na rad ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie, napríklad vybudovanie čistiarne odpadových vôd či čistenie sedimentov v rieke Slaná. Konkrétne opatrenia však budú závisieť od výsledkov banských záchranných a zabezpečovacích prác,“ doplnilo v písomnom stanovisku ministerstvo životného prostredia.

Lokalitu aj naďalej monitorujú geológovia, vodohospodári, ale aj Rudné bane. Niektoré látky stále nespĺňajú limity.

„Železo je výrazne prevýšené a takisto arzén. Konkrétne arzénu vytečie za dve sekundy také množstvo, ktoré zodpovedá smrteľnej dávke pre človeka,“ upozornil aktivista a rybár Tibor Varga. Na rieke Slaná stále platí mimoriadna situácia

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny