Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Parlamentnú schôdzu, ktorú prerušil atentát, znova otvoria. Opozícia vyzýva na upokojenie emócií

Okrúhly stôl všetkých parlamentných strán zatiaľ nebude.

Parlamentnú schôdzu, ktorú prerušil atentát, znova otvoria. Opozícia vyzýva na upokojenie emócií
Ilustračná snímka z parlamentu. Foto: RTVS

Poslanci v utorok (21. 5.) opätovne otvoria mimoriadnu schôdzu parlamentu. Prerušili ju pre atentát na premiéra. Koaličné strany chcú urýchliť diskusiu o novom verejnoprávnom médiu STVR. Opozícia vyzýva na upokojenie emócií. Okrúhly stôl všetkých parlamentných strán zatiaľ nebude.

Koalícia je za znovuotvorenie mimoriadnej schôdze k zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase. Zákon chce definitívne schvaľovať na júnovej schôdzi. Rzprava v prvom čítaní preto musí byť čo najskôr.

„Je aj v záujme predsedu vlády, aby ten život, práca aj vlády a aj parlamentu pokračovala v pôvodne nastavenom zmysle. To znamená, aby sa napĺňalo PVV, no a legislatívny plán úloh vlády, ktorý je prijatý,“ hovorí poslanec NR SR, predseda poslaneckého klubu strany Ján Richter (Smer-SD).

Opätovnému otvoreniu mimoriadnej schôdze sa v Správach RTVS venoval Jakub Horáček:

„My ideme s tým postojom, že ideme pokračovať ďalej v rokovaní Národnej rady. Čakali ste od nás niečo iné? My neustupujeme,“ vyhlásil poslanec NR SR Rudolf Huliak (SNS).

Opozícia vyzýva na upokojenie situácie. Navrhuje, aby parlament v najbližšom období nerokoval o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase.

„Naozaj by bolo teraz dobré pre celú spoločnosť, aby sme si dali pauzu pre schôdzu a aj pre skrátené legislatívne konania, ktoré vytvárajú napätie, tým, že sa tlačí na spôsob prijatia takýmto hrubým spôsobom,“ myslí si poslankyňa NR SR a podpredsedníčka strany Mária Kolíková (SaS).

Okrúhly stôl sa odkladá

„Že si dáme pokoj od kontroverzných návrhov, útokov navzájom. Zdá sa, že koalícia v tejto chvíli na niečo podobné nechce pristať,“ povedal podpredseda NR SR Michal Šimečka.

„Stretnutie za spoločným stolom ako aj stiahnutie kontroverzných zákonov z rokovania parlamentu je to najmenej, čo môžeme ako opozícia a koalícia v súčasnej situácii urobiť,“ myslí si predseda KDH Milan Majerský.

„Kde a aký okrúhly stôl? Či chcú len, aby sme my konečne zavreli huby? Lebo inak mi to nepripadá,“ reagoval poslanec NR SR Rudolf Huliak (SNS).

Prezidentský palác definitívne potvrdil, že okrúhly stôl, ktorý zvolali hlava štátu Zuzana Čaputová a budúci prezident Peter Pellegrini za účasti všetkých parlamentných strán sa nateraz neuskutoční. Môže za to neochota koalície a opozície dohodnúť sa.

„Prezidentka je naďalej presvedčená, že v súčasnej situácii potrebujeme upokojenie spoločnosti, potrebujeme upokojenie spoločenskej situácie. Rešpektuje, že si to vyžaduje čas a trpezlivosť. V prípade, ak sa stanoví nejaký iný termín stretnutia, tak budeme verejnosť včas informovať,“ uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Koalícia plánuje na začiatku prerušenej schôdze parlamentu predložiť návrh uznesenia. Chce v ňom pomenovať to, čo sa stalo v súvislosti s atentátom na premiéra a nastaviť chod parlamentu. Diskutovať chcú aj s opozíciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko