Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Poslanci schválili novelu zákona, ktorá má zjednodušiť odstrel medveďov

O novele zákona rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci schválili novelu zákona, ktorá má zjednodušiť odstrel medveďov
Ilustračná snímka - medveď hnedý. Foto: unsplash.com

Pre výskyt medveďa hnedého sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení sa bude zakazovať vytvárať vnadiská, ktoré by mohli medvede prilákať.

Zároveň bude samospráva musieť odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou.

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Právnu úpravu v utorok (21. 5.) definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

Likvidácia vnadísk medveďov

Envirorezort vysvetlil, že ak sú v príčinnej súvislosti výskyt medveďa a vnadiská, likvidácia týchto vnadísk by mala prispieť k návratu medveďa do prirodzeného miesta výskytu.

Pôvodný návrh hovoril o pojme „veľká šelma“, napokon poslanci pozmenili jeho znenie. Nová legislatíva tak rieši záležitosti týkajúce sa len medveďa hnedého.

Ak vnadiská nebudú príčinou výskytu medveďa, návrh umožňuje povoliť výnimky na elimináciu problémových jedincov, ktoré svojím výskytom a správaním predstavujú potencionálne ohrozenie života, zdravia a škody na majetku.

Vzhľadom na to, že pri výskyte a riešení situácie s medveďom treba postupovať aj v súčinnosti s inými subjektmi, ministerstvo životného prostredia bude mať po novom oprávnenie povoliť výnimku pre tieto subjekty. A to v prípade, ak je vyhlásená mimoriadna situácia.

Rezort doplnil, že na odstrel medveďa by sa správny poriadok nemal uplatňovať na proces povolenia výnimiek. Cieľom je, aby sa v čo najkratšom čase vydali výnimky na odstrel problémového jedinca. Nová legislatíva má vstúpiť do účinnosti dňom vyhlásenia.

KDH schválenie privítalo

Odstrel medveďa budú môcť podľa rezortu realizovať aj poľovné združenia. Dôvodom odstrelu bude už samotný výskyt medveďa v území, ktoré vyhlásia za územie odstrelu.

„Dnes sme dokázali vyriešiť veľký právny problém, ktorý bránil odstrelom medveďa aj v prípadoch, keď ešte neprišlo k útoku na človeka. Už nebudeme mať povinnosť reagovať dodatočne, ale odstrely sa budú robiť v záujme ochrany života, zdravia a majetku občanov, preventívne a v predstihu,“ uviedol v stanovisku minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Minister zároveň uznal potrebu spolupráce aj na projektoch vzdelávania a informovanosti obyvateľstva v lokalitách dotknutých výskytom medveďa hnedého. Súhlasil aj s obmedzením predmetu zákona len na medveďa hnedého. Cieľom podľa Tarabu naďalej zostáva presadiť kvótu plošného odstrelu medveďov. „Budeme o tom rokovať s Európskou komisiou,“ zdôraznil.

Opoziční kresťanskí demokrati prijatie novely privítali. Pomôže podľa ich slov zlepšiť život ľudí na Slovensku. Upozornili na to, že ide o ich riešenie problému s medveďmi, ktoré si osvojila vláda a následne ho schválil parlament.

„Viacerí politici mesiace sľubovali, že vyriešia tento problém, to sa však nestalo, preto sme prišli s naším riešením a sme radi, že ho dnes prijal parlament,“ skonštatoval líder KDH Milan Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko