Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Rusi na prelom Charkova nemajú dostatočné počty, schopnosti ani zručnosti, vyhlásil vrchný veliteľ spojeneckých síl

Ukrajina sa snaží "stabilizovať" frontovú líniu.

Rusi na prelom Charkova nemajú dostatočné počty, schopnosti ani zručnosti, vyhlásil vrchný veliteľ spojeneckých síl
Ukrajinský vojak sleduje monitor počas letu samovražedného dronu nad ruskými pozíciami v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Ruská armáda nemá dostatočný počet pozemných síl na dosiahnutie strategického prielomu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok (16. 5.) vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) Christopher Cavoli, informovali agentúry AFP a Reuters.

„Rusi nemajú potrebné počty na to, aby urobili strategický prielom… nemajú na to ani schopnosti a zručnosti,“ povedal Cavoli po rokovaní Vojenského výboru NATO v Bruseli. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ukrajinské sily udržia v Charkovskej oblasti svoje obranné línie.

Rusko spustilo 10. mája novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny. Do ofenzívy je nasadených asi 30-tisíc vojakov ruskej armády, ktorí zamerali svoje úsilie na pohraničné lokality Lypcy a Vovčansk.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzhľadom na situáciu zrušil svoje návštevy Belgicka a Španielska.

Ukrajina vo štvrtok uviedla, že sa v Charkovskej oblasti snaží „stabilizovať“ frontovú líniu. Podľa výpočtov agentúry AFP na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) dobylo Rusko od 9. do 15. mája 278 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Cavoli uviedol, že spojenci Kyjeva urýchľujú dodávky pomoci pre ukrajinskú armádu. „Práve teraz dostávajú obrovské množstvo munície, obrovské množstvo systémov protivzdušnej obrany krátkeho dosahu a značné množstvo obrnených vozidiel,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet