Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Voľby do Európskeho parlamentu sa blížia. Nerozhodných môže nasmerovať volebný kompas

Voličom ukáže, ku komu majú názorovo najbližšie.

Voľby do Európskeho parlamentu sa blížia. Nerozhodných môže nasmerovať volebný kompas
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pomáha zorientovať sa pred voľbami pomocou otázok, ktoré v spoločnosti dlhodobo rezonujú. Volebný kompas pre európske voľby je už dostupný aj na Slovensku. Voličom ukáže, ku ktorej strane majú názorovo najbližšie.

Európsky kompas vyvinuli v talianskej Florencii. Obsahuje 30 otázok, ktoré sa týkajú zásadných tém v európskej politike. Volič si vyberá zo šiestich možností, podľa súhlasu či nesúhlasu. Odborníci z univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zisťovali, aké stanoviská majú k otázkam politické strany u nás.

„Sú to otázky napríklad zvyšovania daní za účelom zachovania sociálnych benefitov, otázky súvisiace s podporou členstva Ukrajiny v EÚ, či pokračovaním aj vojenskej podpory,“ priblížil odborný asistent Fakulty politických vied Univerzity Mateja Bela (FPV UMB) Róbert Vancel.

„Informácie sa získavajú z otvorených zdrojov, samozrejme, politické strany komunikujú svoje stanoviská. Každé jedno tvrdenie musí byť podložené konkrétnym zdrojom,“ ozrejmil vysokoškolský pedagóg FPV UMB Vladimír Müller.

Viac o volebnom kompase zisťoval v Správach RTVS redaktor Alexander Ernest:

Detailné skúmanie diskusií

Skúmali aj detailné vyjadrenia, napríklad v politických diskusiách. „A pozerať celé 20-minútové, 30-minútové diskusie a preklikávať si ich. A postupne sa dostávať k tomu, že kde, kedy spomenie konkrétny politik konkrétnu tému, aby sme zistili ich pohľad,“ opísal výskumný pracovník FPV UMB Tomáš Beňuška.

Po všetkých 30 otázkach má volič možnosť vybrať si, ktoré považuje za najdôležitejšie. „Je to veľmi dôležitá vec, zakliknúť preferenciu jednotlivých tvrdení. Lebo práve tam vie následne volebná aplikácia vyrátať, čo je pre toho človeka dôležité,“ uviedol Müller.

Výsledkom je grafická podoba postojov voliča a tiež informácia, ako sa zhodujú s názormi jednotlivých politických strán. Cieľom kompasu je aj zvýšenie povedomia o európskych voľbách.

„Aby sa teda volič rozhodol na základe toho, s čím tie strany idú, a ktorá strana ako reprezentuje jeho postoje, jeho záujmy,“ upovedomil Vancel.

O volebný kompas je vo všeobecnosti na Slovensku vysoký záujem. Počas minuloročných parlamentných volieb sa ten slovenský, v počte vyplnení v rámci krajín Európskej únie, umiestnil na popredných priečkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko