Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Výnosy zo zmrazených ruských aktív pôjdu na Ukrajinu, a to nielen na zbrane, zhodli sa štáty EÚ

Peniaze sa použijú aj na obnovu vojnou zničenej krajiny.

Výnosy zo zmrazených ruských aktív pôjdu na Ukrajinu, a to nielen na zbrane, zhodli sa štáty EÚ
Vlajky niektorých z členských štátov Európskej únie. Foto: Unsplash

Krajiny Európskej únie (EÚ) potvrdili svoj súhlas s tým, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe sa použijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na obnovu krajiny. Stále zastúpenie Českej republiky pri EÚ to oznámilo na sociálnej sieti X. Ročný výnos by mal predstavovať tri miliardy eur.

Návrh použiť 90 percent výnosov na nákup zbraní pre Ukrajinu prostredníctvom takzvaného Európskeho mierového nástroja predložila Európska komisia v marci. Zvyšných desať percent by sa previedlo do rozpočtu EÚ a použilo na obnovu Ukrajiny.

„Rada EÚ potvrdila dohodu o použití výnosov z imobilizovaných aktív Centrálnej banky Ruskej federácie v prospech Ukrajiny. Predpokladá sa, že ročné výnosy budú predstavovať približne 2,5 až 3 miliardy eur,“ uviedlo české zastúpenie pri EÚ.

Nesúhlas niektorých členských krajín EÚ

Dohode medzi členskými štátmi predchádzali dlhé diskusie. Niektoré krajiny mali problémy s použitím peňazí na vojenské účely. Belgické predsedníctvo však prišlo s kompromisným návrhom, ktorý uspokojil aj tie krajiny, ktoré chceli zostať neutrálne, ako napríklad Rakúsko, Malta, Cyprus a Írsko.

Slovensko a Maďarsko tiež predtým vyjadrili výhrady voči zasielaniu vojenskej pomoci Ukrajine. Česká republika naopak podporila použitie výnosov zo zmrazených ruských aktív v Európe na obnovu a obranu vojnou zničenej krajiny.

Západné krajiny zmrazili aktíva ruskej centrálnej banky v hodnote približne 210 miliárd eur v reakcii na ruský vojenský útok na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi.

Väčšina týchto aktív sa nachádza v Európe, najmä v medzinárodnom centre pre zúčtovanie platieb Euroclear v Belgicku. Práve výnosy z týchto aktív budú poskytnuté Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet