Na hlavný obsah

Čaputová a Heger sa zhodli na prioritách plánu obnovy

Prezidentka podporuje využitie financií aj na ochranu klímy.

Čaputová a Heger sa zhodli na prioritách plánu obnovy
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (28.9.) požiadala ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO), aby z výsledného plánu na využitie zdrojov z Európskej únie (EÚ) nevypadli určité priority. Peniaze by podľa nej mali smerovať najmä na ochranu klímy, ale napríklad aj na vzdelávanie, vedu, výskum a sociálnu oblasť. Reformný dokument považuje za široký, ocenila však jeho kvalitu.

Národný integrovaný reformný plán, ktorý bol zatiaľ pripravený, obsahuje podľa nej širokú paletu deficitov, ktoré sú na Slovensku, a návrhy riešení. „Myslím, že je všeobecná zhoda na tom, že tento dokument je, síce zatiaľ veľmi široký, ale naozaj postihuje všetky dôležité oblasti,“ skonštatovala prezidentka.

Heger potvrdil, že sa zhodli na oblastiach, ktoré by mali byť „šampiónmi“ plánu obnovy. Podľa neho sú nimi vzdelávanie, veda, výskum, inovácie, zelená ekonomika, digitalizácia a zdravotníctvo.

Prezidentka podporuje, aby sa finančné prostriedky z fondu obnovy, ale aj z eurofondov, použili i na ochranu klímy. „Slovensko v tomto zmysle zaostáva najmä pokiaľ ide o obnovu verejných budov,“ zdôraznila s tým, že to súvisí aj s tepelným hospodárstvom a kvalitou ovzdušia. Európska komisia (EK) stanovila dva parametre pre plán obnovy. Na zelené témy by malo ísť 37 % a 20 % by malo predstavovať digitalizáciu.

Dôležitá je zároveň investícia do vzdelávania, ktorá má zahŕňať reformu vzdelávacích obsahov či zvyšovanie platov učiteľov. Hlava štátu tvrdí, že treba investovať do excelentnosti a kvality vysokých škôl. Poukázala tiež na oblasť inovácií, vedy a výskumu.

Významnou je podľa prezidentky aj sociálna oblasť. „Potrebujeme, aby Slovensko bolo sociálne férovejšie,“ zdôraznila. Spomenula napríklad opatrenia, ako je cenovo dostupné bývanie, reforma systému rekvalifikácií a systém ochrany rodín ohrozených chudobou.

Ako tvrdí Heger, dokument obsahujúci tzv. „reformné menu“, by mal byť oficiálne zverejnený koncom tohto týždňa. Prezidentka povzbudzovala šéfa rezortu financií, aby dal oficiálnu verziu dokumentu na oči verejnosti, hlavne to, čo z neho bude vybraté do plánu obnovy. „Lebo stále ešte hovoríme o reformnom menu ako o nejakej väčšej škále možností,“ vyhlásila Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika