Na hlavný obsah

Spôsobuje zažívacie problémy, horúčky aj bolesti. Čo je norovírus?

Infekcie sa vyskytujú počas celého roka.

Spôsobuje zažívacie problémy, horúčky aj bolesti. Čo je norovírus?
Grafická ilustrácia norovírusových viriónov.

Norovírusové infekcie sa vyskytujú počas celého roka. V miernom klimatickom pásme, kde leží aj Slovensko, je pre ne typický výskyt v chladnom období roka.

Norovírus spôsobuje akútne hnačkové ochorenia, ktoré sprevádzajú zvracania, bolesti brucha, kŕče brucha, nezriedka aj bolesti hlavy, horúčky, či zimnica. Inkubačná doba predstavuje 12 až 48 hodín, pričom samotné ochorenie odznieva pomerne rýchlo – za 12 až 60 hodín a nezanecháva trvalejšie následky.

Ojedinele však môže dôjsť k ťažkej dehydratácii pacienta, čo môže najmä u starších osôb, či ľudí vysilených inou chorobou, viesť až k smrti.

Norovírus sa prenáša prehltnutím vírusu, ktorý sa buď dostane do potraviny, ktorá sa už ďalej tepelne nespracúva, ale najčastejší prenos je priamy aj nepriamy kontakt. Prenášať sa podľa Úradu verejného zdravotníctva môže aj prostredníctvom kontaminovaných rúk.

Odborníci považujú za veľmi dôležiú, ale aj náročnú dekontamináciu prostredia, kde sa norovírus usídli. Dekontamináciu je treba robiť kontinuálne. Niekto z členov kolektívu môže totiž ďalej vylučovať norovírus, aj keď už nemá zjavné klinické príznaky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko