Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne preplácajú aj starostlivosť o duševné zdravie. Na čo máte nárok?

Nárast problémov s duševným zdravím nastal po pandémii.

Zdravotné poisťovne preplácajú aj starostlivosť o duševné zdravie. Na čo máte nárok?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred pandémiou mal podľa prieskumu OECD problémy s duševným zdravím každý šiesty občan Európskej únie. Po pandémii sa s emocionálnymi alebo psychosociálnymi problémami stretol takmer každý druhý človek. Na finančné otázky súvisiace so starostlivosťou o duševné zdravie sme sa pozreli v relácii RTVS Peniaze.

Univerzálna rada na to, kedy vyhľadať odbornú pomoc s duševným zdravím, neexistuje. Ťažkosti sa môžu prekrývať a môžu ich spôsobovať viaceré faktory. Medzi nimi napríklad strata blízkeho, strata zdravia alebo nejaký život ohrozujúci stav či dlhotrvajúce partnerské krízy.

„Štandardne je z verejného poistenia o zdravotné poistenie hradených 25 sedení u psychológa A 30 psychoterapeutických intervencií s využitím špeciálnych techník. Tento limit je určený na jeden rok, to znamená, že 25 sedení alebo 30 sedení ročne,“ informoval PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepiansky.

Na čo máte nárok v zdravotných poisťovniach pri problémoch s duševným zdravím sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze:

Psychiatrická starostlivosť sa uhrádza z verejného poistenia, pričom môže ísť aj o celoživotnú starostlivosť. Funguje bez doplatkov na základe zmluvy medzi špecialistom alebo psychologickým zariadením a poisťovňou. Doplatky sa však môžu vyskytnúť pri liekoch. Na niektoré terapie treba aj väčší počet sedení.

„Z verejného zdravotného poistenia sa hradia výkony len u tých poskytovateľov, s ktorými má zdravotná poisťovňa uzavretý zmluvný vzťah. Hradia sa konkrétne výkony uvedené v platnom katalógu výkonov,“ priblížila riaditeľka úseku zdravotných činností Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Lucia Vitárius.

Poistenci pritom môžu navštíviť aj psychológov či psychiatrov mimo miesta trvalého pobytu. „Stačí, keď si nájdu zoznam zmluvných poskytovateľov, s ktorými má zdravotná poisťovňa uzavretý zmluvný vzťah, ktorý je zverejnený buď na webe zdravotnej poisťovne, alebo v jej mobilnej aplikácii,“ dodala Vitárius.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika