Na hlavný obsah

Európska komisia pripravuje nový migračný balík

Očakáva sa, že Vyšehradská štvorka bude proti povinným kvótam.

Európska komisia pripravuje nový migračný balík
Migranti nastupujú do lietadla na letisku v Aténach. Foto: TASR

Nový migračný balík Európskej komisie bude pozostávať z politického textu a piatich legislatívnych návrhov, hovoria zdroje pre EURACTIV.com. Ako budú krajiny preukazovať solidaritu, je stále predmetom špekulácií.

Podľa informácií EURACTIV.com sa kryštalizuje aliancia krajín, ktoré sú najviac vystavené migračnému tlaku. K nim patrí Malta, Grécko, Taliansko a Cyprus, ktoré žiadajú rukolapnú solidaritu v novej migračnej politike.

Všeobecne sa očakáva, že krajiny Vyšehradskej štvorky – Poľsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko – budú naďalej proti povinným relokáciám, tiež známym ako povinné kvóty. Balík legislatívnych návrhov mešká už od februára, podľa informácií najmä pre odpor vyšehradských krajín.

V každom prípade si rokovania o novom pakte budú vyžadovať čas,” uviedol zdroj pre EURACTIV.com. Kuloárne informácie z bruselských kruhov naznačujú, že sa diskutuje o alternatívnom scenári k povinným relokáciám, ktorý by mal súvisieť s návratmi migrantov do krajiny pôvodu.

Krajiny, ktoré nechcú prijímať utečencov, by tak na seba mali zobrať zodpovednosť za návrat tých migrantov, ktorí nesplnia podmienky na udelenie azylu, resp. medzinárodnej ochrany v EÚ.

Dublinské nariadenie skončí

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu (16.9.) v prejave o stave Únie potvrdila, že Komisia plánuje zrušiť tzv. dublinské nariadenie z roku 1990. Jeho podstatou je, že zveruje zodpovednosť za vybavenie žiadosti o azyl tej krajine, na ktorej územie v rámci EÚ žiadateľ príde ako prvej.

Žiadateľ sa zároveň pri čakaní na vybavenie nemôže presunúť do inej krajiny. Výsledkom je, že štáty ako Taliansko a Grécko, a ďalšie na vonkajšej hranici EÚ, sú preťažené počtom migrantov a nezvládajú zamedziť ich presunu na územie Únie.

„Zrušíme dublinské nariadenie a nahradíme ho novým systémom riadenia migrácie v EÚ,“ povedala von der Leyenová europoslancom. Tento systém bude obsahovať „spoločné štruktúry pre azyl a repatriáciu“ a „nový silný mechanizmus pre solidaritu,“ naznačila predsedníčka eurokomisie.

Komisia pôvodne plánovala predstaviť dlho odkladaný nový návrh migračnej politiky (migračný pakt) 30. augusta. Po požiari v najväčšom gréckom utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos sa tento termín presunul na 23. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet