Na hlavný obsah

Nárast priemernej svetovej teploty sa zrýchľuje

V dôsledku oteplenia o viac ako 1,5 stupňa Celzia sa dramaticky zvýši riziko vzniku prírodných katastrof.

Nárast priemernej svetovej teploty sa zrýchľuje
Na snímke Sam Bankman-Fried.

Nárast priemernej svetovej teploty sa približuje k limitu parížskej klimatickej dohody z roku 2015. V najbližších desiatich rokoch ho pravdepodobne prekročí. Podľa dohody by nárast globálnej teploty nemal prekročiť 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám z čias priemyselnej revolúcie. Existuje 25-percentná šanca, že nárast priemernej teploty sa v najbližších piatich rokoch dostane práve na túto hodnotu. Vyplýva to z novej správy, ktorú vydala v stredu (9.9.) OSN v spolupráci so Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO) a ďalšími svetovými vedeckými organizáciami.

„Pravdepodobnosť dosiahnutia limitu 1,5 stupňa (Celzia) sa každým rokom zvyšuje. Je pravdepodobné, že ak nezmeníme svoje správanie, dôjde k tomu v najbližších desiatich rokoch,“ uviedol tajomník WMO Petteri Taalas.  Takéto zrýchlenie sa zásadne líši od predpovede zo správy OSN z roku 2018, podľa ktorej malo k dosiahnutiu limitu dôjsť medzi rokmi 2030 až 2052.

Emisie oxidu uhličitého sa tento rok v dôsledku obmedzeného cestovania a priemyselnej činnosti počas pandémie nového koronavírusu globálne znížia o štyri až sedem percent. Taalas však varuje, že skleníkový plyn sa vo vzduchu udrží aj 100 rokov, takže jeho množstvo v atmosfére bude naďalej rásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet