Na hlavný obsah

Štát pomôže výstaviskám a jarmočníkom. Sulík odmieta opätovné vypnutie krajiny

Ministerstvo hospodárstva finalizuje návrh pomoci.

Štát pomôže výstaviskám a jarmočníkom. Sulík odmieta opätovné vypnutie krajiny
Medzinárodný veľtrh v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo hospodárstva SR dokončuje schému pomoci pre výstaviská, prevádzkovateľov kolotočov či predajcov na jarmokoch. Navrhovanú pomoc však ešte pred jej spustením bude musieť schváliť Európska komisia. Povedal to v stredu (23.9.) po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Štát prispeje nájomcom

„Všetko sa to točí okolo schémy, ktorú musí EK schváliť,“ povedal prvý vicepremiér SR pre ekonomiku. Na návrhu vyplácania štátnej pomoci týmto podnikateľom pracuje jeho poradkyňa Jana Kiššová.

Minister v súvislosti s výstaviskami pripomenul program pomoci pre nájomcov obchodných priestorov. Štát prispeje nájomcovi za obdobie štátom nariadenými obmedzeniami rovnakým percentom nájomného, o koľko ho zníži prenajímateľ (aj štát, pozn.), a to až do výšky 50 %.„Ak je prenajímateľom štát, očakávam, že automaticky zľavia na polovicu,“ povedal Sulík. Pokiaľ to niektorý zo správcov štátnych priestorov neurobí, mal by mu podľa lídra SaS šéf príslušného rezortu dohovoriť.

Vypnúť krajinu? Nie, radšej chrániť hranice

Sulík tiež odmietol úvahy o možnom vypnutí slovenskej ekonomiky v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Tvrdí, že nákaza sa šíri najmä zo zahraničia, a preto by sa Slovensko malo chrániť inak.

„Poďme strážiť hranice, poďme si dávať podmienky platného COVID testu. To by pomohlo, ale zatvoriť ekonomiku, to by som bol veľmi opatrný,“ navrhol na brífingu po rokovaní vlády aj smerom k zhoršujúcej sa situácii v Maďarsku a Rakúsku.

Tieto krajiny by sa aj podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) mohli dostať do červenej zóny, čo by pre ľudí z nich prichádzajúcich znamenalo povinnú karanténu a testovanie. Sulík v tom prípade plánuje presadzovať výnimky pre tzv. pendlerov, obchodných zástupcov či šoférov kamiónov. Transport tovaru prirovnal k prúdeniu krvi v žilách. „Keď to zastavíte, tak to napácha obrovské škody,“ zdôraznil.

Vládne noviny ako pomoc pri čistení zemiakov

Chystaný projekt vládne noviny nepovažuje Sulík za dobrý nápad. Zatiaľ nevie povedať, či rezort hospodárstva bude do vládnych novín prispievať.

„Nepovažujem za dobrý nápad ani ich papierovú podobu. Aspoň však budú mať na čom ľudia čistiť zemiaky a jablká na jeseň a zimu do čoho baliť. Na druhej strane nemusím súhlasiť so všetkým, čo sa deje v koalícii. Sme tam predsa len jeden zo štyroch partnerov,“ vyjadril sa.

Ideu vydávať vládne noviny prezentoval premiér Igor Matovič (OĽANO) v apríli. Vysvetlil, že prostredníctvom nich môže kabinet občanov bezplatne a pravidelne informovať o výsledkoch svojej práce a aktivitách, ktorým sa jeho členovia venujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika