Na hlavný obsah

Časť amazonského pralesa sa asi premení na savanu

Môže za úbytok plochy pralesa a menej zrážok.

Časť amazonského pralesa sa asi premení na savanu
Odlesňovanie amazonského pralesa v Brazílii. Foto: TASR/AP

Dvom pätinám amazonského pralesa hrozí, že sa do konca storočia zmenia na savanu. Uvádza sa vo vedeckom časopise Nature Communications. Obdobná premena hrozí aj ďalším tropickým dažďovým pralesom na svete, a to v dôsledku menej výdatných zrážok.

K premene na savanu môže dôjsť v prípade, že úhrn zrážok bude naďalej klesať a priemerné teploty stúpať pre emisie skleníkových plynov.

Vedci upozornili, že v dôsledku rastu emisií prestáva fungovať mechanizmus, vďaka ktorému amazonský prales v dôsledku odparovania vody sám tvorí dažde, ktoré využíva na svoj rast. Nedostatočné zrážky potom vedú k oslabeniu a úhynu stromov a zníženiu schopnosti adaptácie pralesa.

„Je to začarovaný kruh: pri menšej ploche pralesa je aj menej zrážok, čím sa zvyšuje sucho, je viac požiarov a v konečnom dôsledku ubúda stromov,“ upozorňuje štúdie Ingo Fetzer. Obnova pralesa za zmenených klimatických podmienok je podľa simulácií, ktoré vedci vypočítali, veľmi obťažná a trvala by desiatky rokov.

Ohrozený nie je pritom len amazonský prales. Podľa simulovaných scenárov, ktoré predpokladajú rast emisií aj v nasledujúcich desaťročiach, hrozí premena na savanu aj Konžskému dažďovému pralesu. Menej náchylné sa zdajú pralesy v Indonézii a Malajzii, keďže tamojší úhrn zrážok je menej závislý od odparovania vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet