Na hlavný obsah

Zatkli dvoch Srbov, ktorí sú obvinení z vraždy 78 civilistov z Bosny

Zavraždených internovali v miestnej škole.

Zatkli dvoch Srbov, ktorí sú obvinení z vraždy 78 civilistov z Bosny
Na snímke príslušníci policajných zložiek Republiky srbskej. Foto: TASR/AP

V Bosne a Hercegovine v utorok (27. 10.) zadržali dvoch bývalých vojakov bosnianskosrbskej armády, ktorí čelia obvineniu z vraždy 78 ľudí za vojny v 90. rokoch. S odvolaním sa na prokuratúru o tom informoval denník Oslobodjenje.

Štátne zastupiteľstvo uviedlo, že policajná agentúra SIPA ráno v Banja Luke, správnom stredisku bosnianskej Republiky srbskej, zadržala 51-ročného Boška Uničanina a 56-ročného Dragana Despota. Obaja sú podozriví zo spáchania zločinov proti ľudskosti a porušenia Ženevských konvencií o ochrane civilného obyvateľstva v čase vojny.

Podľa prokuratúry sa v júni 1992 v obci Velagic na severozápade krajiny podieľali na vražde 78 civilistov z Bosny internovaných v miestnej škole. V rozpore s rozkazmi velenia bosnianskosrbskej armády ich vyhnali pred budovu školy, kde ich zastrelili a ich telá odviezli nákladným vozidlom do neďalekého masového hrobu. Pozostatky obetí exhumovali v roku 1996, teda rok po skončení vojny v Bosne.

Vojna v Bosne a Hercegovine prepukla po tom, ako sa bosnianski Srbi vzbúrili proti snahám o nezávislosť od bývalej Juhoslávie. Zahynulo počas nej viac ako 100 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet