Na hlavný obsah

Zdravotníkom v prvej línii vyplatí vláda za prvú vlnu 37,5 milióna eur

Vláda schválila odmeny pre zdravotníkov za prvé mesiace pandémie.

Zdravotníkom v prvej línii vyplatí vláda za prvú vlnu 37,5 milióna eur
Lekár v špeciálnom ochrannom odeve pomáha svojej kolegyni nasadiť si ochranný štít na jednotke intenzívnej strarostlivosti. Foto: SITA/AP/Petr David Josek

Zdravotníci z prvej línie, ktorí pomáhali počas jarných mesiacov koronakrízy, dostanú zo štátneho rozpočtu viac ako 37,5 milióna eur. Vláda to schválila na svojom stredajšom (28. 10.) zasadnutí.

Z celkovej sumy prerozdelí rezort zdravotníctva viac ako 13,3 milióna eur pre zdravotníkov pracujúcich v podriadených organizáciách ministerstva zdravotníctva. Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v prvej línii a v červenej zóne, ktorí nie sú podriadenými organizáciami rezortu, je alokovaných 24,2 milióna eur.

Podriadené organizácie rezortu dostanú financie prostredníctvom priameho transferu. Iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti budú na základe nahlásených údajov prostriedky pripísané na bankový účet a organizácie ich rozdelia svojim zamestnancom podľa výšky odpracovaných hodín.

Rezort zdravotníctva má nahlásených 55 698 zdravotníckych pracovníkov, ktorí pomáhali v prvej línii, medzi nimi sú lekári, sestry, ale napríklad aj pracovníci zdravotnej záchrannej služby, zdravotnej dopravnej služby, zubári, laboranti, farmaceuti či psychológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko