Na hlavný obsah

Do finále Európskych filmových cien sa prebojovalo Pomaľované vtáča aj Šarlatán

Na oboch filmoch sa podieľali aj slovenskí tvorcovia.

Do finále Európskych filmových cien sa prebojovalo Pomaľované vtáča aj Šarlatán
Ivan Trojan a Juraj Loj v snímke Šarlatán. Foto: RTVS

Do finále tohtoročných Európskych filmových cien sa dostali dva filmy so slovenskou účasťou. V kategórii najlepšia réžia získala nomináciu Agniezka Hollandová za film Šarlatán, v kategórii najlepší film je vo finále medzi šiestimi snímkami Pomaľované vtáča režiséra Václava Marhoula. Oba filmy s medzinárodnou účasťou vznikli v koprodukcii RTVS.

Finálové nominácie v utorok (10. 11.) vyhlasovala Európska filmová akadémia v rámci filmového festivalu v španielskej Seville.

Ceny sa označujú za európske Oscary a slávnostné vyhlásenie víťazov sa uskutoční 12. decembra v islandskom hlavnom meste v Reykjavíku.

Pomaľované vtáča bolo zaradené aj do hlavnej súťaže 76. ročníka festivalu v Benátkach, kde získalo cenu UNICEF. Dostalo sa aj do oficiálneho výberu festivalu v Toronte, Chicagu alebo Londýne. V Českej republike získalo osem Českých levov. Dráma z obdobia druhej svetovej vojny je adaptáciou knižného bestselleru poľského spisovateľa Jerzyho Kosinského. Česko-ukrajinsko-slovenský film produkovala Marhoulova spoločnosť Silver Screen.

Šarlatán zabojuje aj o Oscara

Dráma režisérky Agniezsky Hollandovej Šarlatán vznikla podľa scenára Marka Epsteina a sleduje život liečiteľa a bylinkára Jána Mikolášeka, ktorý liečil státisíce ľudí, ale bol prenasledovaný nacistami aj komunistami.

Film Šarlatán vznikol v koprodukcii Česka, Írska, Poľska a Slovenska. Svetovú premiéru mal na tohtoročnom Berlinále a bol zaradený do oficiálneho výberu na festivaloch v Telluride, Chicagu, Moskve alebo Talline. Česká filmová a televízna akadémia vyslala Šarlatána do boja o nomináciu na amerického Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko