Na hlavný obsah

Sudcovia Najvyššieho súdu nedostanú odmeny

Jeho predseda rozhodnutím reaguje na náladu verejnosti.

Sudcovia Najvyššieho súdu nedostanú odmeny

Sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR nedostanú odmeny, rozhodol o tom jeho predseda Ján Šikuta. Okrem zložitej celospoločenskej situácie to zdôvodňuje aj pocitom verejnosti, že v minulosti boli odmeny nástrojom vnútornej korupcie a elitárstva, keď sa odmeňovali vyvolení a trestali nepohodlní sudcovia.

„Vraciam sa tak k myšlienke, s ktorou som pracoval už ako začínajúci sudca, a teda, ak by som konal inak, išiel by som proti svojmu presvedčeniu. Tento krok je podľa môjho názoru nevyhnutný aj vzhľadom na súčasnú, nielen ekonomicky zložitú, celospoločenskú situáciu,“ uviedol Šikuta.

Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta.Foto: TASR
Foto: TASR

Priznal, že jeho rozhodnutie umocnila aj aktuálna situácia v justícii, keď boli niektorí sudcovia NS SR obvinení zo závažných trestných činov. „Bolo by však chybou, ak by sa neudelenie odmien vnímalo ako trest za týchto kolegov,“ dodal.

Šikuta verí, že v súdnictve, ako aj na Najvyššom súde je väčšina morálne pevných sudcov s hlbokým etickým ukotvením. „A práve z tohto môjho presvedčenia dúfam v pochopenie tohto rozhodnutia,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko