Na hlavný obsah

Záujem o PCR testy je menší, ľudia sa radšej postavia do radu na antigénový test

Kapacita testov je podľa Krajčího dostatočná.

Záujem o PCR testy je menší, ľudia sa radšej postavia do radu na antigénový test
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas príchodu na rokovanie Ústredného krízového štábu. Foto: SITA/Branislav Bibel

Ľudia idú radšej na antigénové testy namiesto toho, aby sa prihlásili do systému na PCR testy, myslí si minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Z dát, ktoré denne zverejňuje Národné centrum zdravotníckych informácií, je zrejmé, že záujem o PCR testovanie v priebehu posledných dní klesol.

Za pondelok, utorok a stredu (16. – 18. 11.) bolo antigénovými testami testovaných viac ako 16 000 osôb, z nich zachytili 720 infekčných, čo tvorí 4,4 %. „PCR testy by možno tých ľudí zachytili raz toľko,“ dodal. Minister o tom informoval s tým, že už zadal pokyn, aby sa tieto čísla tiež zverejňovali na dennej báze. Výsledky antigénových testov podľa ministra zatiaľ nebudú súčasťou dát, na základe ktorých sa určuje sedemdňový priemer.

Aktuálne je podiel pozitívne testovaných cez PCR testy vyšší, pretože sú na ne ľudia prísnejšie indikovaní. Minister predpokladá, že situácia s testovaním sa ustáli v najbližších dňoch a za poklesom PCR testov vidí aj jednoduchšiu dostupnosť antigénových testov.

S lepším trasovaním príde aj viac PCR testov

„Antigén nám zachytí infekčného človeka a každý, kto vykoná takýto test, odovzdá o tom report na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Na základe toho sa potom trasujú ľudia, ktorí boli v kontakte s touto pozitívne testovanou osobou a tí sú potom indikovaní na PCR testy,“ vysvetlil Krajčí. PCR testy majú podľa neho aj naďalej veľký zmysel a keď začne trasovanie lepšie fungovať, opäť sa zvýši ich počet.

Dostatočný počet testov považuje za kľúčový pre to, aby sa mohli postupne uvoľňovať opatrenia. „Pokiaľ chceme uvoľňovať opatrenia a zároveň nám budú rásť počty infikovaných, tak potrebujeme testovať. Testovanie sa zatiaľ realizuje nonstop v nemocniciach, DSS-kách a na odberných miestach antigénového testovania,“ dodal minister.

Antigénovými testami sa testuje na viac ako sto miestach, ministerstvo zdravotníctva ich uvádza na svojej webovej stránke. Rezort testy spolu s certifikátmi postupne distribuuje do všetkých okresov. Ďalší nákup antigénových testov v stredu prejednávať koaličná rada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko