Na hlavný obsah

Zomrel a zvíťazil vo voľbách. V Bosne riešia kuriózny prípad

Ide o situáciu, ktorá nepozná precedens.

Víťazný kandidát na starostu v bosnianskom meste Travnik zomrel v deň komunálnych volieb. Pre chýbajúce zákony si mesto so vzniknutou situáciou nevie poradiť. Pozíciu starostu si v národnostne zmiešanom meste teraz nárokujú ako Bosniaci, tak aj Chorváti, informovala stanica Rádio slobodná Európa.

Nedeľné (15. 11.) voľby starostu mesta a priľahlého okresu vyhral podľa predbežných výsledkov kandidát Strany demokratickej akcie (SDA) Mirsad Peco, druhý skončil s výrazným odstupom zástupca Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ BiH) Goran Pejakovič. Obe strany sa v tomto malebnom historickom meste podieľajú na moci od konca bosnianskej vojny v roku 1995.

Peco podľahol komplikáciám na ochorenie COVID-19 napoludnie počas volebného dňa, pričom správa o jeho úmrtí sa rozšírila o dve hodiny neskôr. Nikto však vtedy nepodal žiadosť o zastavenie hlasovania a časť voličov tak volila už mŕtveho kandidáta.

Jeho smrť priamo v deň volieb spôsobila v Bosne situáciu, ktorá nepozná precedens. Bosnianske zákony na takúto situáciu nepamätajú a nikto poriadne nevie, ako z nej nájsť východisko. S návrhom vlastného riešenia už však prišli obe súperiace strany. Kým SDA požaduje opakovanie hlasovania, z HDZ zaznieva, že novým starostom by mal byť automaticky druhý kandidát v poradí – teda Chorvát.

„Zákon stanovuje, kedy sa majú voľby opakovať, ale v tomto prípade pre to nie sú podmienky. Nezomrel starosta, ale kandidát,“ argumentoval šéf miestneho HDZ Bojan Domica, podľa ktorého musí vec rozsúdiť ústredná volebná komisia.

S tým ale SDA zásadne nesúhlasí. „Niekto tak môže zorganizovať vraždu víťaza volieb, aby pripadol mandát druhému v poradí,“ napísal v sťažnosti volebnej komisii šéf miestnej straníckej organizácie Asim Mekic. Ak nebudú vypísané nové voľby, SDA chce podľa neho využiť „všetky právne i iné povolené prostriedky“, aby zabránila Pejakovičovi prevziať funkciu starostu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet