Na hlavný obsah

Izraelskí parlament predbežne schválil návrh na vlastné rozpustenie

Izrael sa tak môže ocitnúť pred ďalšími parlamentnými voľbami.

Izraelskí parlament predbežne schválil návrh na vlastné rozpustenie
Ľudia kráčajú okolo predvolebných plagátov s portrétom izraelského premiéra a predsedu strany Likud Benjamina Netanjahua (vľavo) a politikov strany Modrá a biela (vpravo). Foto: TASR/Oded Balilty

Izraelskí poslanci v stredu (2. 12.) predbežne schválili návrh na rozpustenie izraelského parlamentu (Kneset). Návrh predložený opozíciou získal podporu hlavného koaličného partnera vlády premiéra Benjamina Netanjahua, ktorým je centristický blok Modrá a biela (Kachol lavan) vedený ministrom obrany Bennym Gancom.

Podľa denníka Haaretz vzniknutá situácia môže v Izraeli vyústiť do štvrtých parlamentných volieb v priebehu dvoch rokov. Návrh však ešte v parlamente čaká niekoľko čítaní.

Denník súčasne upozornil, že predčasným voľbám by mohol zabrániť kompromis medzi Netanjahuom a Gancom. Podľa koaličnej dohody má Ganc v novembri 2021 vystriedať Netanjahua v premiérskom kresle.

Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel (TOI), v predbežnom hlasovaní poslanci predložený návrh odobrili pomerom hlasov 61 k 54. Arabskí zákonodarcovia z frakcie Jednotná arabská kandidátka, známej v Izraeli pod hebrejským akronymom Ra’am, sa na tomto hlasovaní nezúčastnili.

Týmto krokom parlament poskytol iba predbežný súhlas s ukončením spojenectva koaličných strán a s vypísaním nových volieb, ktoré by sa mali konať začiatkom budúceho roka. Návrh teraz poputuje do parlamentného výboru pre legislatívu a potom opäť do pléna, kde pred definitívnym schválením bude musieť prejsť viacerými čítaniami.

Problémom je rozpočet na budúci rok

Očakáva sa, že medzičasom budú Ganc a Netanjahu pokračovať v rokovaniach v snahe zachovať svoje spojenectvo, uzavreté v apríli tohto roku. Podľa dobre informovaných zdrojov je však nepravdepodobné, že by sa dohodli.

Pripojením sa k opozícii v stredajšom hlasovaní Gancova strana vyjadrila nespokojnosť s Netanjahuom ako predsedom vlády a obvinila ho, že uprednostňuje svoje osobné záujmy pred záujmami krajiny.

Netanjahu je totiž súdený za sériu obvinení z korupcie a Ganc navyše tvrdí, že bránil práci vlády v kľúčových záležitostiach vrátane schválenia štátneho rozpočtu. Podľa Ganca toto všetko Netanjahu robil v nádeji, že zastaví alebo zvráti právne kroky, ktoré sa vedú voči nemu.

Netanjahu už v utorok jasne deklaroval, že jeho strana Likud bude hlasovať proti návrhu zákona na rozpustenie Knesetu, ktorý predložila opozícia.

Ganc zasa návrh opozície podporil, pretože podľa vlastných slov dúfa, že takto podnieti Netanjahua k dosiahnutiu kompromisu o návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, na ktorom sa zatiaľ nevedia dohodnúť. Ak nebude rozpočet na rok 2020 schválený do 23. decembra, zákon stanovuje automatické rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet