Na hlavný obsah

Parlament znovu preložil termín voľby generálneho prokurátora

Mala sa konať v utorok.

Parlament znovu preložil termín voľby generálneho prokurátora
Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR. Foto: TASR

Národná rada (NR) SR by mala kandidáta na generálneho prokurátora voliť vo štvrtok 3. decembra o 17.00 h. Na presunutí voľby sa v pondelok (30. 11.) dohodla koaličná rada. Na sociálnej sieti o tom informoval šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Pôvodne mal parlament voliť minulý týždeň, ale keďže sa koalícia nedohodla na spoločnom kandidátovi, presunuli poslanci hlasovanie na tento týždeň. Voliť ho mali v utorok (1. 12.) od 10.00 h.

O post generálneho prokurátora má záujem sedem uchádzačov. Sú nimi prokurátor GP Jozef Čentéš, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák, Tomáš Honz, Ján Šanta a Maroš Žilinka, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment.

GP nemá riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste. Následne ju prebrala prvá námestníčka GP Viera Kováčiková, ktorú v súčasnosti zastupuje Jozef Szabó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko