Na hlavný obsah

Británia odmieta udeliť povolenie diplomatickému zastúpeniu EÚ v Londýne

Únia totiž nie je zvrchovaným národným štátom.

Británia odmieta udeliť povolenie diplomatickému zastúpeniu EÚ v Londýne
Vlajka Veľkej Británie v sídle Európskej únie v Bruseli krátko pred definitívnym ukončením brexitu. Foto: SITA/AP

Veľká Británia odmietla v rozpore s obvyklou praxou udeliť povolenie diplomatickému zastúpeniu Európskej únie na svojom území. Veľvyslancov Únie bude namiesto toho považovať za zamestnancov bežnej medzinárodnej organizácie. Podľa informácií agentúry DPA toto rozhodnutie vyvolalo v Bruseli otvorenú nevôľu.

Britské kráľovstvo bolo členom Únie 46 rokov. Opustilo ju minulý rok a 31. decembra sa skončilo aj prechodné obdobie, počas ktorého ešte dodržiavalo väčšinu jej pravidiel.

Ministerstvo zahraničných vecí Veľkej Británie uviedlo, že odmieta udeliť diplomatický status a s ním spojené výsady veľvyslancovi EÚ v Spojenom kráľovstva Joaovi Vale de Almeidovi a ďalším členom jeho tímu. Zdôvodnilo to tým, že EÚ nie je zvrchovaným národným štátom, a teda jej takýto status neprináleží.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borell podľa BBC poslal britskému ministrovi zahraničia Dominikovi Raabovi list, v ktorom v súvislosti s postupom Londýna vyjadril „hlboké znepokojenie“. Michel Barnier, ktorý pôsobil ako brexitový vyjednávač, poznamenal, že treba v tejto otázke počkať na definitívne rozhodnutie Londýna.

Všetkých 143 delegácií EÚ vo svete disponuje rovnakým diplomatickým postavením, aké majú zástupcovia štátov a Londýn si to uvedomuje, citovala Európsku komisiu agentúra Reuters.

„Poskytnutie recipročného zaobchádzania na základe viedenskej konvencie o diplomatických vzťahoch je štandardnou praxou medzi rovnocennými partnermi a sme si istí, že si túto záležitosť môžeme s našimi priateľmi v Londýne uspokojivým spôsobom vyjasniť,“ povedal hovorca Komisie Peter Stano.

Ako uviedla BBC, Londýn svoj krok obhajoval tým, že udelenie diplomatického statusu zástupcom Únie by vytvorilo precedens v očiach predstaviteľov ďalších medzinárodných organizácií. EÚ reagovala, že ona nie je typickou medzinárodnou organizáciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet