Na hlavný obsah

Parlament schvaľoval novely: Za prednostné očkovanie pokuta 10 000 eur

Pacientov s COVID-19 hospitalizujú aj za hranicami.

Parlament schvaľoval novely: Za prednostné očkovanie pokuta 10 000 eur
Na snímke poslanci počas zasadnutia schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa bude môcť realizovať aj mimo ambulancií. Má to prispieť k čo najrýchlejšej realizácii očkovania. Neoprávnené uprednostnenie osôb v poradí pri očkovaní proti ochoreniu COVID-19 sa bude pokutovať.

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (14. 1.) schválili vládny návrh zmien súvisiacich s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Zmeny sa dotknú aj zákona o verejnom obstarávaní, rozšíriť sa má výnimka z povinnosti dodržiavania odkladnej lehoty na všetky priame rokovacie konania. Právnu úpravu podporilo 79 z 89 prítomných poslancov, proti boli siedmi.

Sankcia 10 000 eur sa bude týkať dodržiavania poradia očkovania na ochorenie COVID-19. Schválením návrhu sa má po novom jasne špecifikovať, kde a akým spôsobom má byť upravený spôsob stanovovania poradia, čo záväzne určí rezort zdravotníctva. Sankcia je reakciou na prax, keď sa uprednostnili pri očkovaní ľudia v rozpore s vakcinačným plánom.

„Vždy to však závisí od daného očkovacieho centra. Pokiaľ tam nebudú čestní ľudia, tak kontrolovať, či sa niekto nepredbehne, je veľmi náročné,“ zhodnotil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Ak nemocnica pokutu dostane, bude chcieť vedieť, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá pochybila.

Test vyhodnotia aj študenti

Predseda parlamentu Boris Kollár (SaS) uviedol, že lekára by nemali pokutovať za to, ak zaočkovaním niekoho mimo zoznamu predíde vyliatiu vakcíny. Vládu upozornil, že takto urýchlene sa v parlamente riešila legislatíva naposledy.

Poslanci najnovšie dali žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka odboru zdravotnícky asistent, ktorí dovŕšili 18 rokov, možnosť výkonu diagnostického testu, a to bez dohľadu iného pracovníka. Tiež schválili, že pacientov s ochorením COVID-19 bude možné v prípade kritickej preťaženosti nemocníc hospitalizovať aj v okolitých členských štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko