Na hlavný obsah

Pozitivita v Nitre klesá, v kraji sú na tom najhoršie Zlaté Moravce

Nitra absolvovala už tretie kolo plošného testovania.

Pozitivita v Nitre klesá, v kraji sú na tom najhoršie Zlaté Moravce
Cez víkend 23. - 24. januára absolvovala Nitra tretie kolo plošného testovania. Foto: TASR

Víkendové (23. – 24. 1.) plošné testovanie na ochorenie COVID-19 potvrdilo, že aktuálne najhoršia situácia v Nitrianskom kraji je v Zlatých Moravciach. Z celkovo otestovaných 3 526 ľudí malo 97 pozitívne výsledky testu, čo predstavuje mieru pozitivity 2,75 %, informovalo vedenie mesta.

V krajskom meste Nitra sa počas troch uplynulých dní otestovalo 42 104 ľudí, z toho 324 bolo pozitívnych. Pozitivita klesla oproti predchádzajúcemu týždňu z 1,02 na 0,77 %, potvrdil primátor Marek Hattas. „Je to svojím spôsobom dôvod na radosť, ale treba povedať, že tieto výsledky sa nám ukážu spätne až za desať až štrnásť dní,“ dodal. Okres Nitra sa začína pripravovať aj na prípadné štvrté kolo testovania, pretože s pozitivitou približne 0,7 % sa zrejme zaradí do „horšej“ polovice krajiny.

Prioritou krajského mesta je aktuálne okrem testovania aj očkovanie, vakcínu už dostali seniori v troch zariadeniach. V Nitre žije 1 320 ľudí nad 85 rokov. „Práve týchto ľudí potrebujeme zaočkovať. Patria do rizikovej skupiny a na ich zaočkovaní sa momentálne pracuje,“ uviedol Hattas.

Zdravotníci sa naučili pracovať s veľkým množstvom pozitívnych pacientov

Situácia vo Fakultnej nemocnici v Nitre je stále veľmi vážna, ale stabilizovaná, povedal v pondelok (25. 1.) riaditeľ nemocnice Milan Dubaj. Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sa dlhodobo pohybuje od 150, najviac ich nemocnica zaznamenala 220.

„V pondelok ráno bolo v nemocnici 186 pacientov, z toho 17 bolo hospitalizovaných na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny,“ informoval Dubaj a dodal, že hoci na ambulantné ošetrenia chodí stále menej pozitívne testovaných pacientov, v prípade hospitalizácií prichádzajú pacienti, ktorí sú už vo veľmi vážnom stave.

„My zdravotníci sme sa naučili pracovať s takýmto množstvom pacientov,“ zhodnotil. V Nitrianskej fakultnej nemocnici sú pripravení mať reprofilizovanú polovicu celkovej kapacity lôžok. Dubaj skonštatoval, že personál nemocnice dobre využil obdobie medzi prvou a druhou vlnou pandémie, kedy sa zdravotníci vyškolili a zaučili a nemocnica sa zároveň zabezpečila množstvom potrebnej zdravotníckej techniky.

„Chceme poukázať aj na jeden fenomén, ktorý sme zachytili v našej nemocnici, a to je duchovná služba kňazov a iných zasvätených osôb. My zdravotníci poskytujeme medicínsku starostlivosť a musíme čoraz viac oceňovať aj zameranie sa na duchovné a psychologické sprevádzanie našich pacientov,“ dodal Dubaj. V nemocnici bolo v decembri hospitalizovaných viac ako 600 pacientov s ochorením COVID-19 a ochoreniu podľahol každý štvrtý pacient, za január vyzerá situácia podobne, uzavrel riaditeľ nemocnice.

Testovanie sa uskutočnilo aj v mestách Vráble, Hurbanovo a Štúrovo. Vo Vrábľoch bolo otestovaných 4 709 ľudí, z nich 68 s pozitívnym výsledkom, čo predstavuje 1,44 %. V Hurbanove sa bolo otestovať 3 283 osôb, z ktorých bolo 55 pozitívnych. Pozitivita je 1,68 %. „Dúfal som v lepšie čísla. Miera pozitivity je pre nás všetkých varovaním, že aj v našom meste je situácia vážna a ohrozenie nášho zdravia je vysoké,“ komentoval výsledky primátor Peter Závodský. V Štúrove bolo počas víkendu otestovaných 2 265 osôb, 34 bolo pozitívnych, čo predstavuje 1,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko