Na hlavný obsah

Izrael po urgenciách pozastavil darovanie vakcín

Vakcíny od židovského štátu obdržalo napríklad aj Česko.

Izrael po urgenciách pozastavil darovanie vakcín
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo štvrtok (25. 2.) pozastavila darovanie vakcín iným štátom výmenou za diplomatickú podporu. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel.

Rozhodnutie predsedu izraelskej vlády prišlo potom, čo generálny prokurátor Avichaj Mandelblit zaslal list poradcovi pre národnú bezpečnosť Meirovi ben Šabbatovi, v ktorom žiadal o vysvetlenie. K zastaveniu iniciatívy vyzval tiež minister obrany Benny Ganc s tým, že o tejto záležitosti by mal rokovať bezpečnostný kabinet.

Netanjahu v stredu (24. 2.) povedal, že osobne vývoz symbolického množstva vakcín schválil „výmenou za veci, ktoré sme už dostali“. Ktoré krajiny sú medzi príjemcami, neoznámil.

Honduras vo štvrtok oznámil, že vakcíny od Izraela dostal. Česko o dovoze vakcín z Izraela informovalo už v utorok (23. 2.). Podľa izraelskej stanice Kan malo vakcíny proti covidu-19 americkej firmy Moderna od Izraela obdržať až 19 krajín, okrem Českej republiky a Hondurasu napríklad aj Maďarsko, Cyprus, Guatemala, Maledivy, Etiópia, Čad, Keňa, Uganda či Guinea. Každý štát mal dostať 1 000 až 5 000 dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet