Na hlavný obsah

Remišová kritizovala minulotýždňové rozhodovanie vlády o otváraní škôl

Situácia sa už nemôže opakovať, myslí si vicepremiérka.

Remišová kritizovala minulotýždňové rozhodovanie vlády o otváraní škôl
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR

Rozhodovanie vlády o otváraní škôl musí byť jasné a zverejnené v dostatočnom predstihu, myslí si podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Reagovala tak na minulotýždňové dianie v súvislosti s prijímaním uznesenia, ktoré umožnilo otvorenie škôl.

„Takýmto spôsobom nemôže ísť rozhodovanie ďalej,“ vyhlásila a poukázala na to, že epidemiológovia v stredu (3. 2.) na pandemickej komisii rozhodli a jasne povedali, za akých podmienok sa môžu školy otvoriť. „Následne o niekoľko dní neskôr oni sami, alebo ich kolegovia, vydali presne opačné rozhodnutie, čím spôsobili v zásade všade choas. Takáto situácia sa už nemôže opakovať.“

Uviedla, že hoci v covidovom automate sú stanovené jasné pravidlá pre firmy, školám takéto usmernenia chýbajú a rozhoduje o nich „pán bohviekto“. „Budeme požadovať, aby minister zdravotníctva stanovil jasné pravidlá, na základe ktorých sa bude rozhodovať, ktoré školy sa budú otvárať a ktoré nie. Toto rozhodnutie musí byť jasné školám, ich zriaďovateľom aj rodičom v dostatočnom predstihu,“ apelovala Remišová.

Vláda dostala návrh uznesenia v stredu popoludní, predložil ho vicepremiér za Sme rodina Štefan Holý. O uznesení rozhodovali ministri do piatka (5. 2.), čo bolo podľa Remišovej tiež mimoriadne neskoro. „Premiér tieto rokovania nechal plávať, jeden koaličný partner hlasoval pol na pol, druhý koaličný partner nehlasoval za uznesenie, ktoré sám navrhol,“ skonštatovala a dodala, že v strane Za ľudí už majú „takéhoto správania sa plné zuby“. Považuje za potrebné, aby sa v koalícii zlepšila komunikácia – ako medzi jej členmi, tak aj s partnermi, ako sú školy či predstavitelia samosprávy. „Ministri a členovia vlády sa nemôžu dôležité epidemiologické informácie dozvedať z facebooku pána premiéra,“ uzavrela.

Upozornila tiež na to, že budúci týždeň prídu na Slovensko prvé vakcíny od firmy AstraZeneca. „Na prvom stupni máme zhruba 20 000 učiteľov a vychovávateľov a chceme, aby boli nimi prednostne zaočkovaní,“ uviedla s tým, že toto zaočkovanie je dôležité pre bezpečnosť detí a učiteľov aj pre ďalšie zabezpečenie vyučovania. Podotkla, že logistika je pri tomto type vakcín jednoduchšia, keďže nie sú potrebné mraziace boxy. Na základe toho predpokladá, že očkovanie učiteľov a vychovávateľov by sa mohlo zrealizovať v priebehu dvoch týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko